Drvar – grad staraca, koji mladi zauvijek napuštaju (VIDEO)

3322

Drvar je grad u koji se i danas zbog Tita i Drugog svjetskog rata dolazi na nekoliko sati, ali je istovremeno i grad iz kojeg se zauvijek odlazi, u potrazi za boljim životom.

To je grad koji danas ima manje stanovnika nego što je prije rata imao zaposlenih. Zaposlenje i obnova onoga što je porušeno u posljednjem ratu trenutno je glavna tema na ulicama nekadašnjeg Titovog Drvara, ali i u opštinskoj administraciji.

Drvar je danas gotovo pust grad. Tužno izgleda ova varošica, koja je prije rata zapošljavala gotovo 4 500 ljudi. To je varošica, koja je bila jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija bivše SFRJ.

Optužujući političare da su krivi za sve, Ljubimir Šobić kaže da je Drvar danas grad penzionera, koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

– Situacija je takva da se gleda samo da zaposli svoj svojega. Nemaju tu ovi niži ništa, a ni ova djeca nemaju posla. Evo, kod mene sin ima ženu, ima i dvoje djece, a nigdje ne radi godinama. Kod ovih “gore” radi troje i on opet zapošljava i četvrto. Nema tu napretka i gotovo – ogorčen je Šobić

Mladih je sve manje. Odlaze zauvijek, kaže Đuro Vekić. On im to i ne zamjera. Reče nam da se nikad više neće ponoviti ono vrijeme kadA je Drvar bio grad mladosti.

– Eh, kako se nekad dobro živjelo u Drvaru. Živjelo se k’o bubreg u loju. Svi smo radili. Autobusi su vozili ljude kući i odvozili ih opet na posao. Sada možemo “lajati” šta hoćemo, ali nikada više neće biti Titovog vremena. Grad se nikada više neće oporaviti. Svaki dan je sve gore. Ni poslije ovih izbora, ja ne vidim nikakvog pomaka –kaže Đuro.

Stevo Trninić, poznati policijski komesar u penziji, danas je jedan od najvećih prozivođača drenjine u drvarskom kraju. Kaže, u gradu na Uncu danas se veoma teško živi, a biće, tvrdi, još teže.

– Bojim da nam neće biti bolje. Ja sam cijeli život bio optimista, ali ne prognoziram bolje dane za Drvar. Čitav sam se život nadao, ali sad više nisam pristalica toga – kaže Trninić.

Odlazeći načelnik opštine Stevica Lukač, tvrdi, radio je koliko je mogao. Najviše je ulagao u obnovu uništene infrastrukture. Opštine u Federaciji su poprilično razvlašćene, tako da se, načelnik tvrdi, i ne može uraditi mnogo toga.

– Lokalna uprava nema puno nadležnosti u privrednom resoru, jer većina tih poslova registracije preduzeća i svih sličnih aktivnosti se rješava na nivou Kantona. Mi smo tu baš razvlašćeni, ali smo činili sve što smo mogli da privučemo investiture i privrednike, te da im bar pružimo informaciju gdje i kako mogu investirati kod nas u Drvaru – objašnjava Lukač.

Sada nije lako, a neće biti ni ubuduće, saglasan je sa svojim sugrađanima prvi čovjek Drvara. Pred njegovim nasljednikom je, kaže, mnogo posla.

-Znamo kakav je ustavni okvir Federacije i Kantona 10. Vrlo je nepovoljan po Srbe. Znamo da nas, kao većinski narod u Drvaru, ne čekaju sigurno širom otvorena vrata u institucijama Kantona i Federacije, ali to je upravo prvi zadatak novog načelnika – da otvorimo vrata tamo gdje imamo mogućnosti da ih otvorimo. Zadatak nam je i da privlačimo investiture, te da popravimo ekonomsku sliku, da bi se još neki stanovnici Drvara vratili u ovaj grad – kaže Lukač.

Upravo to je cilj svih nosilaca izvršne vlasti u Drvaru posljednjih godina, tvrdi Lukač. Biće, kaže, teško, ali se mora stvoriti takav ambijent koji će privući svjež kapital, kako bi se Drvar bar malo oporavio i postao grad u kojem će mladi ostajati tražeći svoju životnu šansu.

Ljubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA