Dragi roditelji…

95688

Kada djetetu otmu igračku u vrtiću, dođu mama i tata da to riješe. Kada u osnovnoj i srednjoj školi dobije lošu ocjenu ili neopravdan čas, kriv je nastavnik, profesor, a ne vaše dijete. Je li tako?

E pa, dragi roditelji upravo to je glavni problem nesreće koja se desila kada je Sanjin, Sanin ili kako već ubio dvije djevojke. Dvadesetogodišnjakinje. Vrijedne i uzorne studentkinje. Pune života…

Nije Sanjin sam sjeo za volan vozila od stotinu i kusur konja. Nije Sanjin sam svojim trudom zaradio za vozačku dozvolu. Kao ni igračke sa početka teksta. Vi ste mu, dragi roditelji, omogućili da postane ubica…

Otkud momku od 20 i kusur godina mnogo hiljada maraka neplaćenih kazni i nekoliko krivičnih djela u biografiji?! Zato što niste reagovali na vrijeme!

Za onu igračku sa početka teksta, trebali ste da pustite da se sam izbori. Loše ocjene i bježanje sa časova sam da ispravlja, da postane svjestan svojih grešaka. Da nauči sam da se nosi sa životom.

Nisu Selma i Edita krive što je vaše dijete naviklo da u životu dobije sve što poželi. Niti su položile vozački ispit sa 18 godina i jednim danom starosti. Vaš sin, pretpostavljam jeste, jer ste ga vi tome naučili.

Nisu Selma i Edita krive što ste mislili da se svi problemi mogu riješiti novcem. Da li je možda, vaš dragi sin Sanjin, upisao fakultet i trudio se da postane bolji čovjek? Da li je možda, morao da nekako da se izbori sa malim ili nikakvim džeparcem, kilometrima daleko, kako bi na sve načine svoje roditelje učinio ponosnim? Da li se trudio da postanje bolji čovjek, a danas-sutra nekome dobar roditelj?

Ne nije, ali je znao da zaustavi život onima koji to jesu znali. Djevojkama, koje su se borile za svoje bolje sutra. Da uče, polažu ispite, svoje roditelje čine ponosnim.

U cijelo toj tužnoj priči stradaju najčestitiji, oni koji vjeruju drugima, koji su vaspitani da pređu preko pješačkog na zeleno svjetlo, što uče i vjeruju da će moći bez “znam nekog” da se zaposle, što vjeruju da auto staje na crveno, da dobra djeca ne kradu, da treba biti pošten. Oni koji nedjeljom zovu drugare slične sebi, iz malih u malo veće gradove, da se počaste, zajedno podijele ono malo hrane što su ponijeli od kuće. Te najukusnije obroke za puta, redovno oplakane nadom i brigom porodice. Oni koji su izabrali da je znanje svetinja, a ne snalažljivost.

Prošli smo mnogo puta kraj Selme i Edite, sigurno, ali ih nismo primijetili. Svjetla tranzicijskih reflektora obasjavaju neku drugu djecu, koja ne pješače, ne čekaju, ne strepe za posao, djecu koju čuvaju, djecu koja postanu milioneri kad i punoljetni…

Ako mislite da je tu kraj vašoj krivici varate se. Nije Sanjin sam mogao proći granični prelaz bez nečije pomoći. Znali ste šta će da uradi i opet niste reagovali. Opet ste okrivili nekog drugog, i opet ste mu pomogli da se domogne igračke.

Stići će ga kazna. Nekad. Valjda. Do tad vam želim da ne spavate. Da danima i noćima brinete da li je i dalje na slobodi ili uhapšen, baš kao što Selmini i Editi roditelji ne spavaju, ali zbog težih razloga. Mnogo težih.

A vi Selma i Edita, oprostite što ste živjeli u državi gdje je sve moguće i gdje je sve dozvoljeno. Oprostite, što vam nije dato da se vaš trud, vaspitanje, i kultura isplate.

Marko Tešanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

2 KOMENTARA

Comments are closed.