Donesen Pravilnik o testiranju učesnika u saobraćajnoj nesreći na alkohol i droge

689

Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko donio je Pravilnik o načinu i postupku uzimanja uzoraka na analizu radi utvrđivanja koncentracije alkohola ili prisustva opojnih droga u organizmu.

Imajući u vidu da je na cestama u BiH sve više teških i smrtonosnih saobraćajnih nesreća u kojima je evidentirano da su vozači vozili pod uticajem alkohola ili opojnih droga, jasno je od kakvog je preventivnog i praktičnog značaja za sve učesnike u saobraćaja i policijske jedinice na terenu Pravilnik koji je donio ministar Jusko.

Ovim Pravilnikom propisuje se način i postupak uzimanja uzoraka krvi i urina od učesnika u saobraćajnoj nesreći u kojoj je bilo poginulih ili povrijeđenih lica ili je nastala veća materijalna šteta, u cilju utvrđivanja koncentracije alkohola ili prisustva opojnih droga.

Pravilnik je donesen na osnovu člana 159. stav 6 Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na cestama u BiH, kojim je propisano da je za njegovo donošenje nadležan ministar komunikacija i saobraćaja BiH.

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja je tekst Pravilnika pripremilo u saradnji sa organima nadležnim za unutrašnje poslove i organima nadležnim za zdravstvo.

Na njegovo se donošenje čekalo već nekoliko godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA