Dan Austrije u BiH se obilježava u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci

821

Nakon što je Ambasada Austrije u BiH odlučila da svoj nacionalni praznik slavi tri puta na tri različita mjesta u BiH – 25. oktobra u Banjaluci, 26. oktobra u Sarajevu i 27. oktobra u Mostaru, te organizuje odvojene diplomatske prijeme, ambasador Austrije Martin Pamer odbio je političke konotacije takve odluke.

Pamer je izjavio da će diplomatski prijem biti održan samo u Sarajevu, a da će svečanost u Banjaluci i Mostaru, kao i koncert Koruškog orkestra biti isključivo na koncertnom nivou, bez diplomatskih prijema.

Objasnio je da su zbog velike zainteresovanosti za koncert odlučili da dio obilježavanja organizuju i van Sarajeva.

– Diplomatski prijem povodom praznika biće održan samo u sarajevskoj Vijećnici. To nema nikakvu političku konotaciju. Austrija ima jasan stav i mi vidimo BiH kao federalnu državu, kao jedinu i suverenu i kao državu za koju nema sumnje da ide kao jedna u Evropsku uniju – naveo je Pamer.

Međutim, Ambasada Austrije u BiH je identične pozivnice poslala različitim zvanicama za prijeme u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Na svim pozivnicama je naznačeno da se radi o svečanom prijemu i koncertu povodom austrijskog nacionalnog dana.

Kenan Ešref Rašidagić, profesor sarajevskog FPN, kaže da je ovakva odluka bez presedana i da je veoma zabrinjavajuća, bez obzira na dodatna pojašnjenja, i dodaje, “da se na osnovu pozivnica koje su identične, može zaključiti da se radi o tri odvojena prijema povodom istog praznika”.

Prema njegovom mišljenju, organizovanje identičnih diplomatskih prijema u ova tri grada “ima itekakvu simboličku poruku”, te da “tehnički ništa nije ilegalno, ali ambasada mora imati u vidu senzibilitet bh. društva”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA