CIK: Odbijeno 25 zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića

698

Centralna izborna komisija BiH danas je u Sarajevu odbacila 25 zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića na pojedinim biračkim mjestima uz obrazloženje da su nepotpuni ili su ih podnijela neovlaštena lica.

CIK će razmotriti navode iz tih zahtjeva i ako bude osnova narediće po službenoj dužnosti ponovno brojanje.

Danas je istekao rok od tri dana od objavljivanja utvrđenih rezultata lokalnih izbora za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasova, a prema nepotpunim podacima, CIK je primio više stotina podnesaka.

Zahtjev za ponovno brojanje u ime političke stranke mogao je podnijeti isključivo predsjednik političkog subjekta, a u ime koalicije predsjednik jedne od stranaka članica koalicije.

CIK BiH odbio je kao neosnovane četiri žalbe Pokreta “Uspješna Srpska” na odluke Gradske izborne komisije Bijeljina, pri čemu je za jednu odlučeno da bude proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Riječ je o slučaju lica kod kojeg je pronađeno više ličnih karata i koje je saslušano u Centru javne bezbjednosti Bijeljina.

Komisija je na današnjoj sjednici odbila kao neosnovana i dva prigovora SNSD-a u vezi sa medijskim sadržajima emitovanim u vrijeme izborne tišine.

Prvi prigovor tiče se snimka Skupštine SDS-a održane 27. avgusta, a koja je emitovana na BNTV, a za šta je utvrđeno da nije plaćeni prilog.

Drugi prigovor odnosio se na emisiju IN televizije iz Bijeljine u kojoj je gostovao kandidat Saveza za promjene za načelnika Bijeljine Mićo Mićić i u ovom slučaju je utvrđeno da je Mićić predstavljen kao aktuelni načelnik, a ne kao kandidat na izborima.

Komisija je donijela odluku o izmjeni rezultata lokalnih izbora za Opštinsko vijeće Јablanica pošto je utvrđeno da je nezavisni kandidat Šefik Gusić prešao izborni prag od tri odsto.

Ovom odlukom SDP-u BiH pripadaju tri umjesto ranije utvrđena četiri mandata u Јablanici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA