Bundestag: BiH ne smije dozvoliti “odliv mozgova”

2157

Predsjedavajuća Grupe prijateljstva Bundestaga za BiH Mariluize Bek izjavila je da je u BiH “opet nadvladao etnički nacionalizam koji prekriva razvoj, što su pokazali i protekli lokalni izbori”.

Bekova je nakon sastanka sa članovima kolegijuma oba doma Parlamenetarne skupštine BiH, da se u BiH jako sporo rješavaju političke teme i da se sporo vodi borba protiv korupcije i izgrađuju ustanove i institucije.

– Indikator koji ukazuje na to da u BiH nedostaje optimizama je činjenica da postoji odliv velikog broja obrazovanih mladih ljudi, koji napuštaju zemlju – rekla je Bekova.

Ukoliko se misli o budućnosti BiH, kaže Bekova, onda se ne smije dozvoliti da se izgubi jedna generacija obrazovanih mladih ljudi.

Bekova je naglasila da građani žele da BiH postane dio EU, koja je sve slabija zbog čega neće biti nikakvih olakšica na evropskom putu.

Zamjenik predsjedavajućeg Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za zapadnu Evropu Bariša Čolak rekao je da je važno da se kraj ove godine i početak naredne iskoristi za maksimalni napredak BiH na evropskom putu.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi i o borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i “svega onoga što je problem u današnjem savremenom svijetu”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA