U dvije opštine došlo do promjene vlasti (VIDEO)

1234

Do promjene vlasti od šest opština u Istočnom Sarajevu, došlo je u dvije. Trnovo i Pale su nakon SDS-ovih, dobile načelnike iz redova SNDS-a. Istočno Novo Sarajevo nastavlja da vodi SNSD, dok je SDS zadržao vlast u Sokocu, Istočnom Starom Gradu i Istočnoj Ilidži.

Najveće iznenađenje u Istočnom Sarajevu desilo se u opštini Pale, gdje je SNSD u trci za načelnika pobijedio SDS. Dosadašnji načlelnik Miodrag Kovačević, izgubio je od Boška Jugovića, a razlika u glasovima je oko 1 600.

– Prvi utisci su predivni. Ja želim da se zahvalim Paljanima, zaista je ponos biti načelnik. Ono prvo što ćemo da uradimo je vjerovatno formiranje skupštinske većine. Čekamo zvanične rezultate CIK-a, još uvijek postoje brojanja na određenim mjestima i mislimo da neće biti problema – rekao je načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Do promjene vlasti došlo je i u Trnovu gdje je Goran Vujičić iz SNSD-a osvojio više glasova od SDS-ovog Nenada Mišovića. SDS je zadržao nalčelnička mjesta u Istočnojh Ilidži, te u Istočnom Starom Gradu i Sokocu, gdje su novi-stari načelnici Bojo Gašanović i Milovan Bjelica. Dosadašnji narodni poslanik Marinko Božović iz SDS-a, novi je načelnik Istočne Ilidže. Njegova prednost u odnosu na DNS-ovog Slobodana Nogu je nedostižna, iako nije obrađen materijal sa svih glasačkih mjesta.

– Sve ono što smo obećali stanovnicima ćemo id a ispunimo. Jednostavno imamo taj kapacitet das a svojim koalicionim partnerima nastavimo upravljati opštinom uspješno i u naredne četiri godine.

SNSD-ov Ljubiša Ćosić osvojio je povjerenje skoro 5 hiljada birača u Istočnom Novom Sarajevu i dobio još jedan načelnički mandat. Njegov protivkandidat SDS-ov Slavko Tošović imao je nešto više od 2 hiljade glasova. Ćosić kaže da će samo nastaviti ranije planirano i započeto. Jedan od osnovnih prioriteta biće podrška zapošljavanju.

– Razvoj infrastrukture i dalje širenje lokalne zajednice, povećanje broja stanovnika a to sam uvijek isticao i naravno briga o svim kategorijama stanovništva – istakao je načelik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Iako se čekaju zvanični rezultati i potvrde za osvojene odborničke mandate, uveliko se razmišlja o formiranju skupštinskih, a potom i gradske većine. U DNS-u koji je postigao najbolji rezultat od postojanja stranke na području sarajevsko-romanijske regije, kažu da su odlučujući factor id a su njihovi glasovi doprinijeli velikom uspjehu SNSD-a u Trnovu, Palama i Istočnom Novom Sarajevu.

– Ja očekujem da u Skupštini grada budemo tas na vagi a u opštinama gdje su pobijedili naši zajednički kandidati za načelnika, mi svakako činimo većinu, odnosno bez nas nema skupštinske većine – kazao je predsjednik regionalnog odbora DNS-a Nenad Nešić.

Interesantno je da su po prvi put dvije najveće stranke SDS i SNSD u poziciji da imaju vlast u istom broju gradskih opština. Zato će borba za formiranje gradske vlasti biti izuzetno zanimljiva.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA