Zatvorena birališta u Hrvatskoj

579

U Hrvatskoj su, u nedjelju, u 19 sati zatvorena birališta na kojima je 3,74 miliona birača u zemlji i inostranstvu odlučivalo o novom, 9. sazivu Hrvatskog sabora.

Glasači su imali mogućnost birati na 6.947 izbornih mjesta, a birači koji su pripadnici nacionalne manjine imali su pravo glasati za kandidate u XII. izbornoj jedinici.

Glasalo se i u 49 država u kojima živi hrvatsko iseljeništvo i državljani i koje će u 11. izbornoj jedinici izabrati tri saborska poslanika na ukupno 115 izbornih mjesta. Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (DIP) objavilo je da je izlaznost do 16.30 sati bila 37,21 posto.

Kada se uporedi sa izborima prošle godine izlaznost je znatno niža jer je tada za isti vremenski period iznosila 46,57 posto. Inače, prijevremeni parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj održani su svega deset mjeseci od prošlih izbora nakon kojih je formirana nestabilna Vlada HDZ-a i Mosta.

Prema provedenim anketama, u izbornoj noći neće biti apsolutnog pobjednika, već će se kao i nakon prošlih izbora, krenuti u sastavljanje saborske većine u kojem će uspjeti jedan od dva najveća rivala, a to su HDZ i Narodna koalicija predvođena SDP-om.

Uprkos spekulacijama o mogućnosti tzv. velike koalicije HDZ-a i SDP-a, čelnici tih stranaka do sada su otklanjali takvu mogućnost.

Narodna koalicija će, prema anketama, dobiti najviše 65 zastupnika, dok će HDZ koji izlazi na izbore sam imati oko 60 mandata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA