Vučić ljut na Dodika jer mu se “oteo” kontroli?

939

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ljut je na predsjednika RS Milorada Dodika zbog inaćenja i suprotstavljanja uticajnom dijelu međunarodne zajednice.

Ipak, kako smatraju analitičari, zarad strateških ciljeva, regionalne stabilnosti, ali i sopstvenog rejtinga, Vučić će progutati bijes koji osjeća prema Dodiku nakon održanog refenduma.

Kakav mu je trenutni stav, Vučić nije krio ni u intervjuu italijanskoj “Republici”: “Pogledajmo referendumsku Bosnu, bosanski Srbi tvrde da su za EU, a pričaju o Bošnjacima na najgori način“.

Emocije na relaciji Dodik-Vučić više se mogu opisati kao vrsta političke razočaranosti, a manje kao ljutnja ili povrijeđena sujeta, kojih kod državnika ne bi smjelo da bude, smatra Bojan Klačar iz Cesida.

– Ne vjerujem u lične odnose u politici, ali sam siguran da je Vučić očekivao malo više taktičnosti od Dodika i da će prema njemu postupati suzdržanije ubuduće. S druge strane, između Srbije i RS postoje strateški važni interesi i zato mislim da se neće desiti nikakav radikalni scenario narušavanja odnosa. Ovo je samo prolazno zahlađenje – kaže Klačar.

Velike konfrontacije ne očekuje ni analitičar Dragomir Anđelković.

– Mislim da je Vučić racionalan političar i sigurno neće ići u konfrontaciju sa Dodikom. Kada bi to uradio, nanio bi političku štetu sebi jer je veliki broj njegovih glasača nacionalno orijentisan i ima dobro mišljenje o Dodiku. S druge strane, ni Dodik nema razloga da se konfrontira sa Srbijom – kaže Anđelković.

Ako Vučić i jeste ljut, to je zbog toga što mu se Dodik “otrgao” kontroli, koju je Vučić često javno demonstrirao, gradeći posebne odnose sa čelnicima RS, smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

– Te 2012. mislilo se da će Vučić napraviti otklon od Dodika, ali se ispostavilo da su odnosi čak i srdačniji nego u vrijeme Tadića. Sada, Dodik ga stvarno nije poslušao: došao je na sastanak u Beograd sa već donesenom odlukom i time Vučića doveo pred svršen čin. Vučić je odavao utisak da može da utiče na Dodika, šta se u međuvremenu promijenilo, ne znam. Moguće je da je premijer kasno shvatio da referendum može da ima dalekosežne posljedice, ali sada šta je, tu je. To koliko je Vučić ljut vidjećemo uskoro – rekao je Popov.

Tužilac: Pravosudni državni udar

U BiH je juče suspendovan glavni tužilac Goran Salihović, koji je u medijima bliskim federalnoj vlasti optuživan da je kočio istrage protiv Dodika.

Salihović je izjavio da je njegova suspenzija pravosudni državni udar i najavio žalbu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA