Vandalizam u Trebinju: Kome smeta fiskulturna sala? (VIDEO)

839

Od zvaničnog otvaranja nove fiskulturne sale u trebinjskoj OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ nisu prošle ni tri godine, a na ovom objektu, nesavjesni pojedinci već su počinili veliku štetu.

Na izgradnju sale, u koju je uloženo više od 450.000 KM, učenici ove škole čekali su godinama. Danas, njeno rukovodstvo razmišlja kako da prikupi novac za obnovu fasade, koju trebinjski vandali već nekoliko mjeseci nemilice uništavaju.

– Zidovi fiskulturne sale su uništeni i u katastrofalnom su stanju. Uskoro će početi obilne jesenje kiše, pa ako se vlaga uvuče u zidove i prodre u objekat postoji opasnost da se podigne parket. To bi bio veliki trošak za školu – zabrinut je direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Darko Jegdić.

Fiskulturna sala, kaže on, nije jedina imovina ove škole na kojoj su nesavjesni pojedinci iskalili bijes. Na meti vandala našlo se i igralište, koje je prije tri godine izgrađeno neposedno pored sale, a koje je namijenjeno učenicima sa invaliditetom, te učenicima nižih razreda.

– Tužno je vidjeti tu sliku polomljene kapije, te uništenih golova i ograde. Tokom prvih nekoliko mjeseci kada je izgrađeno, na igralištu nije bilo nikakvih problema. Međutim, nesavjesni pojedinci su ga vremenom počeli uništavati. Ono je bilo otvoreno i za drugu djecu, starijeg uzrasta, ali su oni to zloupotrijebili – priča Jegdić.

Na buku i remećenje javnog reda i mira u kasnim večernjim časovima žalili su se i stanari okolnih zgrada, koji nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima. U školi kažu da su se zbog ovog problema policiji do sada obraćali usmeno, ali da nemjeravaju da pošalju i zvaničan dopis. Jegdić kaže da će problem pokušati da riješe i postavljanjem kamera.

– Škola je planirala da postavi video nadzor u narednom periodu. Kamere smo obezbijedili, tako da se nadamo da će nam, kada ih postavimo, biti lakše da otkrijemo ko uništava školsku imovinu – ističe Jegdić.

Iz škole apeluju na nesavjesne počinioce ovih djela da više ne uništavaju niti školsku, niti bilo koju tuđu imovinu. Oni su apelovali i na sve nadležne institucije da im pomognu u rješavanju ovog problema, sa kojim, kažu, škola teško da može da se izbori sama.

U trebinjskom CJB kažu da su upoznati sa ovim problemom, ali da zvaničnu prijavu još uvijek nisu dobili. Kako objašnjavaju, riječ je o krivičnom djelu oštećenje tuđe stvari za koje su predviđene visoke novčane i zatvorske kazne.

– U zavisnosti od štete koja se napravi, za krivično djelo oštećenje tuđe stvari može da se izrekne maksimalna kazna zatvora do osam godina. Inače, CJB Trebinje u toku ove godine do sada je evidentirao pet ovakvih krivičnih djela – objašnjava portparol CJB Trebinje Jovana Cvijetić.

Kako ističu u trebinjskoj policiji građani često ne prijavljuju sve slučajeve uništavanja imovine, tako da se ne može precizno utvrditi koliko se ovakvih krivičnih djela godišnje dogodi u najjužnijem gradu Srpske.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ nadaju se da će uspjeti da riješe probleme, te da će igralište i sala ponovo služiti za igru i spor, a ne za uništavanje i iskaljivanje bijesa od strane nesavjesne omladine.

                                                                                                         Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA