Umjetnička instalacija “Misli Sloboda” na platou ispred MSU RS

386

Na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske 21. septembra u 20 časova u okviru Dana evropske baštine i u povodu Međunarodnog dana mira biće postavljena instalacija američke umjetnice bosanskohercegovačkog porijekla Edine Selesković pod nazivom „Misli Sloboda: Između danas i sutra“ (Think Freedom: Between Today and Tomorrow) realizovana uz podršku Američke ambasade u BiH.

Realizacijom i postavkom instalacije „Think Freedom“ MSU RS će se od 21. do 25. septembra uključiti u obilježavanje Dana evropske baštine, koji se ove godine odvijaju pod temom Kulturno nasljeđe i zajednice predstavljajući ovu jedinstvenu instalaciju koja je izraz savremene umjetnosti u kontekstu očuvanja nasljeđa i nosi snažnu poruku mira i zajedništva povezujući umjetnike, javnost i omladinu kroz kulturno stvaralaštvo.

Projekat “Misli Sloboda: Između danas i sutra“ je osmišljen kao instalacija sastavljena od više hiljada stilizovanih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata. Instalacija ima snažan vizuelni efekat, ali želi izazvati i više od estetskog doživljaja samih skulptura, jer svaki elemenat na svojim krilima nosi rukom pisane poruke mladih iz raznih gradova u kojima je umjetnica gostovala i sa kojima je razgovarala u procesu nastanka projekta. Instalacija povezuje mlade ljude i zajednice prenoseći njihove poruke i misli o slobodi i vizijama budućnosti.

U okviru projekta u MSU RS Edina Selesković će kroz interaktivnu radionicu sa učenicima banjalučke Gimnazije razgovarati o umjetnosti i granicama, slobodi i zajedništvu, a njihove će se poruke naći na na krilima ptica koje će nakon Banjaluke biti predstavljene u Splitu, Zagrebu, Kopenhagenu, Beču, Parizu itd.

Cilj projekta je da promoviše oblike kreativnog izražavanja direktnim učešćem javnosti i poveže ljude, tako što će instalacija iznova „nositi“ nove poruke i prenositi misli mladih ljudi spajajući ih kroz univerzalnu snagu umjetnosti.
Na realizaciji projekta u Banjaluci učestvovali su studenti i studentkinje Arhitektonsko građevinskog fakulteta u Banjaluci sa doc. dr Marinom Radulj, partner projekta je Rotary club „Gloria“, a generalni pokrovitelj izložbe je Ambasada SAD-a u BiH.

Edina Selesković je rođena u Tuzli, a od 1991. godine živi u SAD-u. Diplomirala je na akademiji Corcoran School of Arts u Vašingtonu, na odsjeku skulpture. Njeni radovi do sada su bili izloženi na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi u SAD, Aziji i Evropi. Edina Selesković je prepoznatljivo ime i na njujorškoj modnoj sceni, a sa mnogobojnim umjetnicima iz različitih disciplina osnovala je njujoršku umjetničku grupu The Stoodio i umjetničku zajednicu Williamsburg u Njujorku. Dobitnica je mnogih svjetskih priznanja, a živi i radi u Njujorku, Sarajevu i Tuzli.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA