U Srebrenici pripreme za referendum o Danu Republike

674

Referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25.septembar, biće održan i u opštini Srebrenica uprkos opstrkukcijama bošnjačkog lokalnog rukovodstva sa načelnikok Ćamilom Durakovićem na čelu.

Opštinska komisija za sprovođenje referenduma je formirana, a sve pripreme odvijaju se po planu.

Srebrenica je dio Republike Srpske i nikakve opstrukcije neće spriječiti da se referendum u ovoj opštini održi-kaže predsjednik komisije za sprovođenje referenduma.

U narednim danima biće određene lokacije, formirani birački odbori i obučeni članovi.

– Mi planiramo na području opštine Srebrenica otvoriti 16 biračkih mjesta, što znači manji broj nego što je predviđeno za redovno glasanje na predstojećim lokalnim izborima. Cijenili smo da da će taj broj glasačkih mjesta biti dovoljan i na neki način bi doprinijeli i nekakvoj racionalizaciji – rekao je Neđo Јeftić, predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o danu RS u Srebrenici.

Prema preliminarnim procjenama, pravo da izađe na referendum u Srebrenici ima oko 11 000 glasača.

– Referendum će uspjeti preko 95 procenata sigurno. Hajde da jedan manji procenat bude nevažećih glasova – kaže Momčilo Cvjetinović, odbornik u SO Srebrenica.

Opstrukcije načelnika Durakovića mogu biti i u logistici i u zabrani korištenja prostora u javnim objektima koji su predviđeni za glasanje i izbore.

– Referendum će se održati pa makar pred robnom kućom. O tome nema VIŠE RASPRAVA NIKAKVIH. Onaj koji vrši opstrukciju, tu su vlasti da primjene zakon – napominje Cjetinović.

A zakon bi trebalo da bude primijenjen kada je u pitanju Duraković koji već godinama opstruiše i krši zakone RS – smatra Mladen Grujičić.

– Mi ćemo tražiti odgovornost jer, zaista, u posljednje vrijeme aktuelni načelnik Opštine Srebrenica je načinio mnogo pogrešnih poteza koji su išli na štetu svih građana Srebrenice, pokazujući svoju apsolutističku vlast”, izjavio je Mladen Grujičić – kandidat za načelnika opštine Srebrenica iz reda srpskog naroda.

Istovremeno, referendum o izdvajanju Srebrenice iz RS je nemoguć i predstavlja samo marketinški trik Ćamila Durakovića pred izbore kako bi mobilisao bošnjački glasački korpus

– U SO Srebrenica nikakav zahtjev na tu temu nije stigao, tako da mislim da od toga nema ništa. Srebrenica je sastavi dio Republike Srpske i tako će i ostati – kaže Miloš Milovanović, predsjednik SO Srebrenica.

Predstavnici svih političkih partija sa srpskim predznakom iz opštine Srebrenica pozvali su stanovništvo Srebrenice da izađe na referendum i pokaže jedinstven stav o očuvanju RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA