Tramp i Hilari – 90 minuta u klinču (VIDEO)

657

Oko sat i po vremena bez pauze, američki predsjednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp su debatovali licem u lice.

Novinar televizije NBC Njuz Lester Holt se našao između njih, postavljao im je pitanja o domaćoj i spoljnoj politici, ali je u pojedinim trenucima gubio kontrolu i prepuštao kandidatima da uđu u otvoreni klinč.

Debata je započela optužbom Klintonove da je Tramp od oca pozajmio 14 miliona dolara, poslije čega je on istakao da mu je otac zaista dao pozajmicu, ali u veoma malom iznosu i to još 1975. godine.

– Prema mom planu, porezi će biti smanjeni sa 35 na 15 odsto… Biću kreator poslova kakav nije viđen od Ronalda Regana – rekao je Tramp.

Na to je repliku imala Klintonova, optuživši protivkandidata da je jedan od prvih ljudi koji je kriv za takozvanu stambenu krizu.

– To se zove biznis – odgovorio je Tramp.

Na red je došla i tema borbe protiv islamističkog terorizma.

– Kažite “Islamskoj državi” sve svoje planove… Vi se borite protiv “Islamske države” tokom cijelog svog odraslog života – naveo je Tramp.

Na to je Hilari odgovorila riječima da “ona bar ima plan za borbu protiv ‘Islamske države'“.

Tramp je u jednom trenutku ocijenio da je Hilari “tipičan političar“.

“Samo priča, nema akcije…“

Što se ekonomskih tema tiče, tu je Tramp ocijenio da Hilari nema plan za “popravljanje“ američke ekonomije, što je naišlo na njenu oštru reakciju.

– Ja sam napisala knjigu o svom planu – navela je Hilari.

Na ocjenu Trampa da su SAD postale država trećeg svijeta, Klintonova je rekla da je razlog tome možda to što Tramp ne plaća porez na prihod.

– Ja ću objaviti moje uplate za porez kada ona objavi 30.000 izbrisanih mejlova – naveo je Tramp.

Klintonova je ocijenila da je Tramp kritikuje samo zbog toga što se dobro pripremila za debatu.

– Znate za šta sam još spremna? Spremna sam da budem predsjednica Amerike i mislim da je to dobra stvar – navela je Klintonova.

Istakla je i da je njen protivkandidat političku karijeru započeo time što je optužio sadašnjeg predsjednika Baraka Obamu da nije američki građanin, kao i da je 1973. godine bio optužen za rasizam.

Nekadašnja državna sekretarka je istakla i da je Tramp podržavao invaziju na Irak.

– To nije tačno – uzviknuo je Tramp, ali se Hilari nije dala prekinuti, nastavila je izjavom da je Tramp zapravo tražio da američka vojska “reaguje“ u Libiji.

Ta izjava je ostala bez Trampovog komentara.

– Ja imam pobjednički temperament, za razliku od nje… Ja imam mnogo bolji temperament od nje. Ja imam mnogo bolji način rasuđivanja nego ona, nema govora o tome… Morate da razumijete, ja sam biznismen, ja imam zdrav razum. NATO bi trebalo nas da plaća, mi njih branimo – istakao je Tramp.

Prema riječima Klintonove, čovjek koga isprovocira “tvit“ ne bi trebalo da sjedi blizu mjesta na kom se nalaze kodovi za aktiviranje nuklearnih bombi.

Dok je ona govorila o spremnosti na dalju saradnju sa saveznicima, Tramp je istakao da Amerika ne može da glumi svjetskog policajca.

– Ja želim da pomognem saveznicima, ali mi u tome gubimo milijarde i milijarde dolara… Najveći problem na svijetu je nuklearno naoružanje, a ne globalno zagrijavanje kako kaže vaš predsjednik… Hilari je potrošila stotine miliona dolara da bi me izvrgla ruglu, to nije lijepo i sve to što je izneseno nije istinito. Ona nema izgled, ona nema izdržljivost, ona ima samo iskustvo, ali to je loše iskustvo – naveo je Tramp.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA