Teslić: Završena prva faza obnove crkve Svetog Proroka Ilije (VIDEO)

1289

Prva faza radova na obnovi crkve Svetog Proroka Ilije u Tesliću je pri kraju. Pravoslavna svetinja koja datira još iz 1925.godine sada ima nove temljne stope, nebo, krov, trijemove, predulaze na zapadnim i sjevernim vratima.

Radovi su trajali dva mjeseca, a do kraja godine u planu je i zvanični završetak radova na prvoj fazi obnove crkve. Sve to tek je početak. Radovi bi mogli potrajati čak i tri godine dok   crkva Svetog Proroka Ilije ne zablista u punom sjaju.

– Znači ova godina da bude prva faza, sljedeća godina druga faza, malterisanje unutrašnje i vanjsko, izrada instalacija, podova… Završna faza bi bila najviše bazirana na unutrašnjost hrama to znači ukrašavanje, freskopis, izrada namještaja, vrata i kompletnog unutrašnjeg enterijera – priča protojerej-stavrofor Čedo Gotovac.

Obnovu crkve vijernici od srca rado pomažu. Narod u teslićkom kraju voli svoju crkvu, te gotovo da nema pravoslavnog doma u parohiji koji nije koliko toliko dao svoj doprinos obnovi crkve. Da bi druga i treća faza tekle istom dinamikom, potrebno je da se prilozi i nastave.

– Koristim priliku da se zahvalim svima njima koji pomažu i koji će pomoći, da završimo ovo bogougodno djelo i da ga predamo Gospodu i Svetom Proroku Iliji na služenje i na čast. Zahvaljujem se još jedanput i pozivam ih da i dalje pomažu, ne samo ovaj hram već sve, jer blagosloven je onaj narod koji može da gradi i obnavlja naše svetinje – dodaje protojerej-stavrofor Čedo Gotovac.

Bogosluženja i vjerski obredi sada se obavljaju u hramu bez obzira na to što radovi traju. Bogosluženje tokom prva dva mjeseca radova nije prestajalo, a obavljano je u posebno pripremljenom šatoru pored crkve.

Podsjećamo, hram Svetog Proroka Ilije u Tesliću koji postoji već više od devet decenija obnovljen je samo jednom i to 1978.godine. Međutim, hram nije odolio zubu vremena te je hitno bila nophodna njegova potpuna rekonstrukcija.

Biljana Stokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA