Talgo vozovi od ponedjeljka na relaciji Sarajevo-Doboj

1178

Preduzeće “Željeznice Federacije BiH” /FBiH/ će od ponedjeljka, 26. septembra, zvanično pustiti u željeznički putnički saobraćaj garniture vozova “Talgo”.

Nakon uspješnih priprema i testnih vožnji, voz će, za sada, saobraćati po redu vožnje 714/715 na relaciji Sarajevo-Doboj, saopšteno je iz “Željeznica”.

– Našem novom savremenom putničkom vozu dali smo ime `BH voz` i očekujemo verifikaciju. Zapravo, to i jeste njegova najvažnija funkcija – da povezuje cijelu BiH, brzo, sigurno i efikasno – rekao je generalni direktor “Željeznica FBiH” Enis Džafić.

“BH voz” će iz Sarajeva polaziti u 16.28 časova, a dolazak u Doboj biće u 19.35 časova, dok je polazak voza iz Doboja u 3.49 časova, a dolazak u Sarajevo u 6.53 časova.

Cijene karata ostaće iste, uvećane za cijenu rezervacije.

Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj, a kapacitet “BH voza” je 237 sjedišta.

Riječ je o savremenim, brzim nagibnim vozovima koji putnicima pružaju izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove.

Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banjaluke.

Na ovoj relaciji biće omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obrnuto da imaju kvalitetnu konekciju u Doboju na “BH voz”, čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekat.

Po završetku remonta takozvane “južne pruge” planirano je uvođenje “BH voza” i na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina, a u ljetnom periodu i na relaciji Sarajevo-Ploče.

Džafić je naveo da su u toku pregovori sa Hrvatskim željeznicama da se “BH voz” uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb i to stupanjem na snagu novog reda vožnje za 2016/2017. godinu u decembru ove godine, te i ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA