Suspendovani Salihović najavio žalbu

619

Privremeno suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović najavio je da će uložiti žalbu na odluku Prvostepene disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH kojom se on od sutra privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u Tužilaštvu BiH do okončanja disciplinskog postupka protiv njega.

– Građanima i javnosti poručujem da sam spreman na bilo kakav postupak pri Kancelariji državnog tužioca jer sam siguran u ispravnost i zakonitost svojih odluka i tražim da se postupak vodi potpuno javno, kako bi se vidjela cijela montaža i konstrukcija – istakao je Salihović u reagovanju na odluku disciplinske komisije VSTS-a BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da Salihović ističe da će koristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se sazna istina.

– Važno je istaći da meni nije data mogućnost da se odredim o navodima iz prijedloga za udaljenje, niti mi je to pravo omogućeno, kao ni uvid u dokaze, koje očigledno nije ni cijenila disciplinska komisija, kako to i navodi u svojoj odluci – naglašava Salihović.

Salihović navodi da u svemu nije bitan on kao Goran Salihović ili glavni tužilac, nego da je riječ o zaštiti vladavine prava i sprečavanju pravosudno-državnog udara.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH donijela je odluku da se Salihović od sutra privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u istom tužilaštvu do okončanja disciplinskog postupka.

Žalba ne odgađa izvršenje odluke o privremenom udaljavanju, saopšteno je iz VSTS-a.

U saopštenju se navodi da ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH ničim ne prejudicira, niti može uticati na ishod disciplinskog postupka, kao i na pravo odbrane tuženog.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a podnijela je 26. septembra Prvostepenoj disciplinskoj komisiji disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića zbog pritužbi o povredi njegovih dužnosti.

Tužba je registrovana po službenoj dužnosti 8. avgusta, na osnovu medijskih navoda.

Nakon sprovedene istrage, Kancelarija disciplinskog tužioca utvrdila je da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje, i to propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, te upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku.

Utvrđeno je da je Salihović omogućavao vršenje dužnosti tužioca licima koje na to nisu zakonom ovlaštena, miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, te namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH.

Kancelarija disciplinskog tužioca je u tužbi zatražila izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog, te uputila zahtjev Prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTS-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Salihović je negirao sve optužbe.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA