Stevandić za SrpskaCafe: U Srpskoj će biti sloge

888

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je veći dio sadašnjeg stanja u Sprskoj uzrokovan nesretnom srpskom pohlepom za funkcijama i nedoraslosti političkih elita. Sa sigurnošću tvrdi da građani razumiju politiku Ujedinjene Srpske u nastojanjima da se osigura bolja budićnost.

– Prljava kampanja, defetizam, potkopavanje referenduma i produkovanje nesloge i sukoba unutar RS koje forsira Mladen Bosić ne mogu sakriti zagrljaj sa Bakirom Izetbegovićem – izjavio je Stevandić za SrpskaCafe.

skup-podrske-referendumu-o-danu-republikeo Kako Ujedinjena Srpska procjenjuje referendum u RS i lokalne izbore u BiH?

Rekao bih da je glavno pitanje sa čime idemo u budućnost. Sa odlučnošću za referendum koju demonstrira narod Republike Srpske ili sa defetizmom i strahom koji pokazuju neki naši političari u Sarajevu koji se referenduma stide, banalizuju ga ili se ponašaju dvolično. Sa druge strane je i velika mržnja koja se upućuje ka Republici Srpskoj iz FBiH. U svakom slučaju, sve će se to sresti 2. oktobra, sedam dana poslije referenduma na istim biračkim mjestima. Svi pričaju da Savez za promjene ima dogovor da glasovi Bošnjaka koje dosta kontroliše gospodin Bakir izetbegović treba da pomognu u dobijanju gradonačelničkih i načelničkih pozicija u velikim gradovima u Republici Srpskoj. Sada se nameće pitanje koja je cijena toga i zbog čega. Odgovor je zbog nesretne srpske pohlepe za funkcijama i nedoraslosti političkih elita. Zbog toga je i stvorena Ujedinjena rpska jer želimo da ta anomalija bude ispravljena.

kandidati-ujedinjene-srpske-za-odbornike-u-skupstini-grada-banjalukao Kako građani prihvataju vašu politiku?

Ubijeđeni smo da građani razumiju i prihvataju naše stavove jer smo iskreni i jer kod nas nema demagoga i vječitih funkcionera koji se samo rotiraju na funkcijama bez rezultata. Mi predstavljamo potrebu za slogom a promovišemo znanje, volju i energiju koji su ključevi razvoja i opstanka RS. Ujedinjena Srpska sa neskrivenim ponosom pravi takve ključeve.

o Imate li viziju kako spriječiti dvostruke aršine kod političara iz Republike Srpske?

Ujedinjena Srpska ima rješenje, a ono je u sprečavanju naših sukoba i podjela i drugačijom, dakle boljom i funkcionalnijom ekonomskom politikom u Republici Srpskoj ali i prestankom podaničkog odnosa naših predstavnika u Sarajevu koji od vlastitih fotelja, sujeta i frustracija ne vide interese naroda i ne vide da su uletjeli u “Bakirovu zamku“. Kada se 14. maja desio miting dva posvađana bloka u Banjaluci, mi smo ostali kući i pozvali na slogu jer je sukob bio projektovan i organizovan daleko od RS. Stalno navodim primjer: muž i žena iz jednog grada u kojem su na petom spratu ostavili dvoje djece od 8 i 10 godina bili su u dva suprotna tabora, i kako je majka radila u republičkoj instituciji išla je autobusom SNSD na Trg Krajine a muž koji je zaposlen u opštini gdje je na vlasti SDS drugim busom išao je u park u Banjaluci. Oboje su morali zbog straha za posao, a djeca ostala sama u stanu. Kakav paradoks i sramota da roditelji protestvuju jedno protiv drugog. Uzrok toga su naše podjele dok su djeca rezultat ljubavi i sloge. Zato Ujedinjena Srpska poziva da vidimo šta nam je važnije: sukobi, mržnja i razdor ili jedinstvo, ljubav i razvoj. Stara narodna mudrost kaže gdje vlada jedinstvo tu stanuje Bog.

javna-tribina-ujedinjene-srpske-u-mz-paprikovac-u-banjoj-lucio U posljednje vrijeme je ipak više sukoba u Srpskoj, hoće li biti te sloge koju stalno spominjete?

Hoće ali trebamo nove i bolje, obrazovanije i odgovornije ljude. Mi upravo otvaramo vrata za takve ljude, a neuspješne političke elite nam ta vrata blokiraju snagom neuspjeha i neznanja. Vrijeme će pokazati da smo i ranije trebali da ta vrata otvorimo. Ma da ih skinemo potpuno jer zbog toga nam mladi odlaze a kriza dolazi. Mi upravo hoćemo obrnuto, da kriza odlazi a mladi se vraćaju. To je vodeći princip Ujedinjene Srpske. Kod nas su se vratili ljudi iz Londona, Harvarda i Sidneja koji su radili velike projekte čak i u vladama uspješnih zemalja. Treba da nas povedu putem novog zapošljavanja i razvoja privrede, a ne zapošljavanja samo u administraciji i diskriminisanju boljih i obrazovanijih kadrova.

o Ima li prostora između dva postojeća bloka da se promoviše i zaživi takva nova ideja kao što je Ujedinjena Srpska?

Naravno da ima jer i najprostijom komparacijom prednost u kvalitetu i energiji je na strani Ujedinjene Srpske. E sad, to što su oni koji dugo i neuspješno vladaju dobro organizovani da ovakvo stanje zadrže i da potraje jer im jedino to odgovara za nas jeste veliki izazov i zadatak, ali ne i nerješiv. Uostalom zato smo se i okupili i formirali Ujedinjenu Srpsku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA