Šta kada dijete ima zatvor? (VIDEO)

3621

Primjetili ste da se vaše dijete ima problema sa probavom. Stolica izostaje, i vi ne znate kako da reagujete? Ukoliko se trenutno suočavate sa ovim problemom , niste sami. Brojne roditelje muči problem opstipacije njihovih mališana. Međutim, veoma je važo kojeg je uzrasta dijete, kakva je njegova ishrana i da li je krenulo u neki kolektiv.

Opstipacija ili zatvor je je veoma čest problem kod male djece, navode pedijatri. Međutim, da bi se otkrila pozadina problema sa probavom veliku ulogu igra i uzrasta mališana. Stručnjaci navode da za novorođenčad vrijede posebna pravila.

– Kod djeteta od rođenja do 28 dana starosti, ako odmah po porodu izostane stolica i ako nema stolice , to ukazuje na simptom neke druge bolesti. I mi veoma često odmah znamo da je riječ o nekom ozbiljnijem problemu kongenitalnom koji se najčešće riješava hirurški – rekao je pedijatar-gastroenterolog dr Vinko Kuzmanović.

Kod većih beba, pogotovo nakon uvođenja nemliječnih obroka, pojedine namirnice su često uzrok izostanka probave. Nekada je dovoljno poštovati samo određene smjernica prehrane, kako bi stolica bila redovna, ističu pedijatri. S druge strane dešava se da pojedine AD mliječne formule, ne odgovaraju svim bebema, pa doktori preporuče drugo mlijeko. Ono što je sigurno,jeste da majčino mlijeko nikada nije krivac za opstipaciju, kaže dr Kuzmanović.

– Majčino mlijeko je nezamjenjivo i ne treba ga isključivati čak I ako sedam do osam dana beba nema stolicu, u tom slučaju treba tražiti drugi uzrok problema – dodao je Kuzmanović.

Banana je jedna od namirnica koja može da izazove zatvor. Takođe, kuhana riža nije najbolji izbor za bebu ako je stolica tvrda. Međutim, navodi dr Kuzmanović, u praksi se pokazalo da je problem sa opstipacijom mnogo češći kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Za svaki izostanak probave više od 5 dana treba potražiti stručnu pomoć, jer može doći do veoma ozbiljnih problema.

– Nepojavljivanje stolice šest, sedam, ili deset dana može dovesti do konstipacije, jer sam mišić koji drži tu stolicu ako to dugo traje može da popusti. dijete prlja gaće, a to je već problem koji se zove enkopeza.

Uzroci zatvora kod djece su često psihogeni, kaže dr Kuzmanović. Tada je potrebno da roditelji i pedijatar , a poneka i psiholog, budu jedan tim koji će vrijedno raditi. Polazak u vrtić ili školu, rođenje novog člana porodice ili smrt, mogu izazvati stres kod djece, koji se onda odrazi na probavu. Mališani koji pate od zatvora, imaju tvrde i bolne stolice, te se stvara strah od odlaska u toalet , upozoravaju doktori.

– Ako mi odradimo svoj dio posla I omakšamo stolicu , ono sad odgađa odlazak u tolaet jer se plaši da će ga boliti . Tada roditelj mora da pristupi pažljivo . Da ga stavi na šolju u određeno doba dana , da sjedi pola sata I kada dijete vidi da ga ne boli, ono će samo ići I uspostaviti ppnovo normalan režim. Treba djecu nagraditi u ovom slučaju, dati mu podršku I bojasniti da je to dobro za njih I tada će se stolica stabilizovati.

Farmaceutska laksativna sredstva su dobar saveznik u riješavanju problema sa probavom, ali je prije njihove primjene dobro potražiti savjet od doktora. Kada su upitanju prirodni laksativi , onda se preporučuje da djete unosi dovoljno tekućine, te pije sok od jabuke ili suhih šljiva. Zapamitite, redovno pražnjenje crijeva je važno za zdravlje čitavog organizma. Nemojte dopustiti da se dijete muči i neodgađajte posjetu pedijatru.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA