Srpske stranke protiv praznika BiH

869

Srpske partije u Narodnoj skupštini Srpske podržaće inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika da se Ustavnom sudu BiH dostavi apelacija kojom će biti osporeno obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, jer taj datum vrijeđa Srbe!

Za vodeće srpske partije neprihvatljivo je da FBiH slavi dan kada je 1992. održan referendum o otcjepljenju tadašnje SR BiH od SFRJ – preglasavanjem Srba. Tog dana na Baščaršiji je ubijen srpski svat Nikola Gardović i bio je to, kažu srpski poslanici, uvod u krvavi rat.

Dodik je juče potvrdio da će apelacija biti podnijeta sutra ili u ponedeljak.

– Već je pripremljena i druga apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi sa ocjenom ustavnosti svih zakona koji su usvojeni u Parlamentu FBiH, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituisan u skladu sa Ustavom poslije izbora 2014. – rekao je Dodik.

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže, za “Novosti”, da obilježavanje 1. marta vrijeđa osjećaje srpskog naroda, jer je taj datum bio uvod u ratni sukob u BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD u parlamentu BiH Radovan Višković kaže nam da se očekuje podrška svih srpskih partija ovim apelacijama. DNS i SP, koalicioni partneri SNSD, već su potvrdili da će podržati apelacije.

Šef Kluba SDS u parlamentu RS Vukota Govedarica navodi za “Novosti” da će poslanici njegovog kluba podržati apelaciju:

– Za sve Srbe u RS i FBiH ovo je neprihvatljiv praznik. BiH nema zakon o praznicima. Proslavljaju 1. mart na osnovu federalnog zakona donijetog još u ratu.

On, ipak, tvrdi da je očito da se “Dodik krije iza parlamenta RS”:

– Ako je Izetbegović lično osporio Dan RS i Dodik je, kao predsjednik RS, morao da podnese apelaciju, a ne da se krije iza parlamenta RS, baš kao i prilikom donošenja odluke o referendumu.

Lider PDP Branislav Borenović, takođe, smatra da je proslava 1. marta uvreda za Srbe i dan koji Srpska i Srbi nikada neće obilježavati:

– Mislim da je Dodik zakasnio sa tom inicijativom i da i ovo pitanje koristi u predizborne svrhe.

Srpski poslanici RS pred Ustavnim sudom BiH osporiće i sve odluke i zakone koje su od 2014. do danas donijeli Vlada i parlament FBiH, jer nisu potvrđene u Domu naroda parlamenta FBiH koji nije konstituisan u skladu sa ustavom, pošto nije bilo moguće formirati Klub srpskih delegata.

Ustav FBiH propisuje da Klub Srba mora da čini 17 delegata, a njih ima 13. Po Ustavu, sve odluke i zakone mora da potvrdi Dom naroda parlamenta FBiH. Klub Srba nije formiran u Domu naroda parlamenta FBiH, iako je Ustavni sud BiH još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka na prostoru cijele BiH. Međutim, 16 godina kasnije, Srbi ni na papiru nisu konstitutivni u četiri kantona u FBiH (od ukupno 10), već su svrstani u “ostale”.

Nije ispitano stradanje Srba
U FBiH nikad nije sprovedena ni odluka suda kojom je zatraženo formiranje komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i utvrđivanje tačnog broja ubijenih Srba, u isto vrijeme kada je Vladi RS naloženo da ispita stradanja u Srebrenici. Dok je RS svoju obavezu izvršila, FBiH nije nikad. Nikad nije sprovedena ni presuda Ustavnog suda BiH o izborima u Mostaru, zbog čega Mostarci već godinama ne idu na izbore.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA