Srebrenica: Kupuju glasove za Durakovića

803

Bošnjačke stranke u Srebrenici, na čelu sa SDA, pokušavaju na sve načine da obezbijede glasove za Ćamila Durakovića, koji je kandidat bošnjačkih stranaka za načelnika Srebrenice. Glasačima se tako nudi i novac, po 200 i više maraka za glas. Novac je stigao iz inostranstva i ne štedi se kako bi se kupili glasovi na terenu, saznaju “Novosti”.

SDA i Ćamil Duraković, prema riječima srpskih političkih predstavnika u Srebrenici, pokušavaju i da u svakoj srpskoj familiji pronađu bar jednog člana koga bi “kupili” i koji bi za njih radio “na terenu” i obezbijedio im još minimalno jedan ili čak i više glasova iz familije za Durakovića.

Radomir Pavlović, predsjednik SNSD Srebrenica i predstavnik Koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, koja okuplja srpske partije, i čiji je kandidat za gradonačelnika Srebrenice Mladen Grujičić, kaže za “Novosti” da su Bošnjaci u Srebrenici u panici, jer prvi put poslije rata Srbi imaju samo jednog kandidata za načelnika i oko njega su jedinstveni.

– Pošto su srpske stranke postigle jedinstvo i imamo jednog kandidata, Bošnjaci na terenu rade sve kako bi obezbjedili što više glasova. Ne prezaju ni od kupovine glasova. Nudi se novac, obećavaju kule i gradovi. Traže po srpskim porodicama da kupe bar po jednog člana. Imamo sa terena mnogo informacija koje govore o bošnjačkom izbornom inženjeringu. Ipak, očekujemo da i pored toga pobjedi srpski kandidat Mladen Grujičić – kaže Pavlović.

On dodaje da će najviše malverzacija sa brojem glasova biti sa listićima koji stižu iz inostranstva.

– Na svakim izborima u Srebrenici imamo oko 1.700 glasova koji se pojave niotkud. To očekujemo i ovog puta. Ali, ponavljam, pošto Srbi imaju samo jednog kandidata, očekujem da i pored svih nezakonitih radnji na terenu, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu” Mladen Grujičić pobjedi – ističe Pavlović.

Da Bošnjaci pokušavaju na sve načina da alarmiraju svoje biračko tijelo u Srebrenici, svjestan je i srpski kandidat za načelnika Mladen Grujičić.

– Evo, imali smo prije nekoliko dana i Ramiza Salkića u Srebrenici, koji je na sva zvona napadao Srpsku i referendum o Danu Republike. Bošnjaci pokušavaju izbore da dobiju pljuvanjem po Republici Srpskoj i svemu što je srpsko. Nemamo priču od strane bošnjačkih političara o projektima i šta treba da se uradi u Srebrenici, kako bi se se poboljšao život svih građana. Ja ću da budem načelnik svih građana Srebrenice i uradiću sve da Srebrenica bude bolje mjesto za život, i za Srbe i za Bošnjake – kaže Grujičić.

Ćamil Duraković, aktuelni načelnik Srebrenice, u posljednjih nekoliko dana u javnosti se oglašava saopštenjima u kojima osuđuje izjave predsjednika i premijerke RS i konstantno želi da pokaže da Republika Srpska nije ništa uložila u Srebrenicu. Iako je i premijerka RS Željka Cvijanović javno rekla da je Vlada RS od 2007. uložila u Srebrenicu oko 43 miliona maraka, Duraković je odmah ovu informaciju demantovao i rekao da je uloženo oko 2,7 miliona maraka.

Inače, još prije dva mjeseca srpski predstavnici u Srebrenici su tražili odgovor od Centralne izborne komisije BiH gde je nestalo oko 2.000 ljudi koji su bili na biračkim spiskovima 2012. godine i kako to da se razlikuju spiskovi iz mjeseca u mjesec, gdje se na jednom pokazuje 12.000 glasača, a na drugom 10.000. Iz CIK BiH je odgovoreno da nema brisanja iz glasačkih spiskova i da je moguće da se radi o spiskovima sa redovnim glasačima, bez glasača iz inostranstva.

Na izborima u Srebrenici 2012. godine, pobjedio je Ćamil Duraković sa 4.455 od ukupno 9.458 glasača, koji su izašli na izbore. Pravo glasa u Srebrenici sa glasovima iz inostranstva ima oko 14.000 glasača. Vesna Kovačević iz Koalicije za Srebrenicu dobila je 3.663 glasa, a nezavisni kandidat Radojica Ratkovac 1.340. Da su Srbi imali jednog kandidata, Duraković bi izgubio izbore. Prema riječima srpskih predstavnika u Srebrenici, u ovom mjestu ima oko 7.000 Srba i ukoliko većina izađe na izbore i glasa za srpskog kandidata, on će i pobjediti.

Dodik: Proslavićemo Mladenovu pobjedu

Predsjednik SNSD Milorad Dodik zahvalio je svim srpskim strankama na odgovornosti što su, bez obzira na postojeće političke razlike, odlučile da u Srebrenici podrže zajedničkog srpskog kandidata za načelnika opštine i obećao punu podršku njegovoj kampanji, vjerujući da će postati novi načelnik ove opštine.

– Čim saznam da je Mladen pobjedio, odmah dolazim u Srebrenicu da zajedno slavimo – poručio je lider SNSD.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA