Siniša Šajinović za SrpskaCafe: Naši kandidati nude rješenja, ne obećanja!

1530

U vrlo kratkom periodu opštinski odbor Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Tesliću reorganizovao je svoje redove i okupio kvalitetan tim ljudi. Na predstojećim lokalnim izborima NDP sastavio je svoju listu u koaliciji sa Radničkom partijom. Siniša Šajinović, nosilac liste NDP/Radnička partija – za bolji Teslić, kaže za portal SrpskaCafe da im je osnovni cilj ulazak u lokalni parlament kako bi mogli da se zalažu za rješavanje pitanja brojnih problema Teslićana koja su ponudili u svom programu.

– Odbornici NDP-a intenzivno će se  zalagati za razvoj kako urbanog, tako i ruralnog područja opštine Teslić. Nudimo i vrlo kvalitetnu politiku za mlade, za zaustavljanje bijele kuge, obnovu privrede, za razvoj seoskog turizma, podsticaje u poljoprivredi, rješavanje gradske deponije. Sve to tek je dio našeg programa – kaže Šajinović u intervju za portal SrpskaCafe.

o Kada je u pitanju infrastruktura za šta ćete se prvenstveno zalagati ukoliko prođete u lokalni parlament?

– Naši odbornici koji prođu u opštinski parlament zalagaće se za nastavak započetih infrastrukturnih radova  na proširenju komunalne i vodovodne infrastrukture u pravcima prema Buletiću i Pribiniću, kao i pravcima prema Osivici, Radnji, Ukrinici, Čečavi, Vlajićima, kao i drugim mjesnim zajednicama. Cilj je da u što kraćem vremenskom periodu 90 odsto stanovništva bude pokriveno pitkom vodom.

o Šta je prioritetno potrebno urbanom gradskom jezgru?

– U urbanom dijelu opštine naši odbornici zalagaće se za rješavanje pitanja gradske toplane, kao i za razne druge probleme sa kojima su suočeni stanovnici gradskog područja.

o A urbana infrastruktura ?

– Predložićemo zabranu stambene gradnje u I i II gradskoj zoni, a podsticati gradnju na periferiji. Smatramo da je grad prebukiran gradnjom koja narušava funkcionalne i esteske osobine jedne urbane zone. Zalagaćemo se za uređenje javnih i zelenih površina, te uklanjane postojećih površina koje su izgrađene na sumnjiv način, nažalost često pokrivene lošim skupštinskim odlukama.

o Šta je sa ruralnim područjem opštine Teslić?

– U ruralnom dijelu opštine zalagaćemo se za intenzivan razvoj poljoprivredne proizvodnje prema prioritetima, u oblasti stočarstva u slivu Velike Usore (Blatnica, Mladikovine, Ugodnović, Očauš) i voćarstva u slivu Male Usore i Ukrine, jer opština Teslić ima veliki potencijal kada je u pitanju ova poljoprivredna proizvodnja.

o Pominjali ste i seoski turizam. Na koji način to planirate oživiti?

– Opština Teslić ima čitav niz turističkih potencijala koje je neophodno valorizovati na način da se podstaknu preduzetničke aktivnosti u turizmu. NDP će insistirati na potpunoj reorganizaciji Turističke organizacije opštine Teslić, čiji osnovni zadatak osim promocije turističkih potencijala, će biti usmjern na razvojne projekte samozapošljevanje seoskog stanovništva u seoskom i ruralnom turizmu.

o Mladi sve češće odlaze iz zemlje. Na koji način to zaustaviti i šta to vaša koalicija nudi mladima?  

– Zalagaćemo se i za podsticajnu politiku mladih pojedinaca, ali bračnih parova u cilju njihovog opstanka na ovim prostorima. Takođe, velika pomoć mladima je i subvencionisanje stambenih kredita na lokalnom nivou, sa posebnim akcentom na seoska područja opštine Teslić.

o Teslić ima i problem sa Gradskom deponijom. Kako biste to riješili?

– Gradska deponija Lučinac predstavlja veliki problem građanima opštine Teslić, a posebno stanovnicima mjesne zajednice Žarkovina. Mi ćemo se zalagati da se ova gradska deponija što prije izmjesti na zakonom dozvoljenu lokaciju koja neće ugrožavati životnu i prirodnu sredinu. Za sve to postoje uslovi, ali treba pokrenuti inicijativu. Mi ćemo se zalagati za to.

ndp-kandidati

o Kako vi opisujete stanje u teslićkoj privredi?

– Opština Teslić je jedna od privredno najrazvijenijih opština u Republici Srpskoj. Međutim, teslićka privreda je postala talac režima iz Banjaluke zbog čega se radnici naše opštine nalaze u veoma teškom položaju. Ne poštuje se Zakon o radu i ne poštuju se prava radnika. Načelnik opštine Milan Miličević je za protekli mandat preporodio Teslić u ekonomskom, društvenom i kulturnom razvoju, a sve to bez podrške Vlade Republike Srpske koja je opstruisala sve pozitivne rezultate i projekte opštinske vlasti. Zbog toga smatram da je neophodna podrška Milanu Miličeviću, aktuelnom načelniku opštine i kandidatu  Saveza za promjene za načelika opštine Teslić. Građani opštine Teslić izađite na lokalne izbore 2. oktobra podržite listu NDP/Radnička partija – za bolji Teslić, pružite šansu novim snagama u lokalnoj politici. Rješenja, ne obećanja!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA