Savjet za štampu BiH upozorio medije na zapaljivu retoriku

584

Zapaljiva retorika, govor mržnje i ratnohuškački poklici, prijetnje i uvrede na nacionalnoj osnovi preplavili su naslovnice pojedinih medija u BiH i u susjednim zemljama, stvarajući paniku i veliku uznemirenost kod građana, saopšteno u Savjetu za štampu i online medije.

Žalbena komisija Savjeta za štampu u BiH apelovala je na urednike i novinare štampe i online medija u BiH da se pridržavaju profesionalnih standarda izvještavanja datih u Kodeksu za štampu i online medije BiH, i da ne podliježu političkim pritiscima i širenju ratnohuškačke retorike i govora mržnje.

– Novinari i urednici treba da budu svjesni snage poruke koju šalju putem svojih medija i odgovornosti za publikovane sadržaje. Kodeks za štampu i online medije BiH u opštim odredbama nalaže da novinari „imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima!“. Novinari i urednici imaju odgovornost da u ovakvim situacijama povišenih tenzija u zemlji, ne doprinose širenju panike i straha objavljivanjem neprovjerenih i netačnih informacija, nagađanja i pretpostavki – saopšteno je iz Savjeta za štampu.

Prenoseći izjave političara, novinari i urednici, kažu oni, su obavezni procijeniti da li su te izjave vrijedne objavljivanja i da li su u interesu javnosti ili u interesu i postizanju ciljeva određene političke opcije.

Komisija je apelovala i na vlasnike štampanih i online medija u BiH da budu svjesni opasnosti koju mogu i nehotice izazvati objavljivanjem senzacionalističkih naslovnica i tekstova radi povećavanja tiraža i broja klikova, kršeći pri tome kodekse novinarske profesije.

– Posljedice ovakvih huškačkih naslovnica ovaj je region, na žalost, iskusio u nedavnoj prošlosti. Žalbena komisija apeluje na vlasnike štampe i online medija, urednike i novinare da ne dozvole da budu uvučeni u političke igre i sluge dnevno-političkih i ratnohuškačkih igara, ponavljajući greške iz ‘90tih – rekli su u Savjetu za štampu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA