Salkić pozvao Incka da spriječi referendum

614

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da, kako je rekao, radi svoj posao i spriječi održavanje referenduma u Republici Srpskoj, kao i Ustavni sud BiH da izrekne privremenu mjeru o zabrani održavanja referenduma.

Salkić je rekao novinarima u Srebrenici da su to zaključci sa današnjeg sastanka kome je prisustvovalo oko 200 izabranih bošnjačkih zvaničnika sa lokalnog, republičkog i nivoa BiH, kao i predstavnika brojnih bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata.

On je dodao da će se Bošnjaci u RS boriti i izboriti za svoja prava i da, kako kaže, neće saginjati glavu.

Salkić tvrdi da Bošnjaci imaju mnogo bezbjednosnih, institucionalnih i drugih problema, te da odlučno odbacuju odluku Narodne skupštine RS o referendumu o Danu Republike i pozivaju da se ona poništi.

On je mišljenja da će nakon referenduma o Danu Republike uslijediti drugi referendumi o raznim pitanjima.

– Za nas je odluka Ustavnog suda jedina koju su svi dužni da poštuju i pozivam Bošnjake da ne učestvuju na referendumu jer on vodi u destabilizaciju – kaže Salkić, sugerišući da “treba odrediti neki drugi datum koji bi se obilježavao kao Dan Republike, jer Bošnjaci nikada neće prihvatiti da to bude 9. januar”.

Prema njegovom mišljenju, Ustav RS ne omogućava jednaka prava Bošnjacima, te da ga s toga treba mijenjati.

Sastanku izabranih bošnjačkih predstavnika u organe vlasti nije prisustvoao načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković, kao ni predsjednik lokalnog SDP-a BiH Hakija Meholjić.

Veći broj učesnika izašao je znatno prije završetka sastanka, kojem nije bilo dozvoljeno prisustvo novinara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA