Robne rezerve Srpske gomilaju milionski dug

658

Višemilionski poreski dug Robnih rezervi raste iz dana u dan, a još niko ne nudi rješenje. Prvog avgusta premašio je devet miliona i 200 hiljada maraka.

Kamate ga svakog dana povećavaju za tri i po hiljade. Ministar trgovine i turizma Srpske, Predrag Gluhaković, mjesecima je izbjegavao razgovor na ovu temu. Pa i danas. Nije mu bilo pravo što smo ga na turističkoj manifestaciji pitali o ovom problemu.

– [Dug raste svaki dan, je l’ imate bar neko rješenje? Šta, kako, kako izmiriti?] Vidite kako je sad ovo na dobrom mjestu, da vi se pojavite ovdje koji se toliko brintete za robne rezerve. Ja vam se zahvaljujem u ime Ministarstva, u ime Vlade, na brizi o robnim rezervama. Hvala vam – izjavio je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS.

Robne rezerve slučaj su već godinama. Nekadašnja Republička direkcija za robne rezerve ugašena je u novembru 2011. a tri mjeseca kasnije s radom je počelo Javno preduzeće “Robne rezerve RS” koje izbjegava plaćanje poreskih obaveza. U UIO jednako terete i Vladu i novoformirano preduzeće. Vlada se, svojevremeno, i obavezala da će platiti dug ali je na tome sve i ostalo. Do direktora danas nismo uspjeli da dođemo. Kao ni prije mjesec i po dana kada smo slali zahtjeve na koje niko nije odgovorio. Zato o svemu imaju šta da kažu ekonomisti.

– To je poruka da mi očigledno nemamo pravnu državu, s jedne strane da Vlada, odnosno nadležna ministarstva nemaju odgovornost za svoje agencije ili tijela kao što su Robne rezerve, da praktično građanin mora sve da plati. Kako je moguće da s jedne strane niko nije odgovarao zašto to nije naplaćeno kad se još nešto naplatiti moglo – rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Preduzeću Robne rezerve pisali smo prije mjesec i po dana kako bi smo dobili izjavu od direktora Mirka Marčete. Nisu odgovorili.

Dugom Robnih rezervi, trebalo bi da se pozabavi i Vlada RS na nekoj od sjednica. Tako je obećala premijerka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA