Pušačka nostalgija SFRJ (FOTO)

3173

Ronhill, “legendarni” brend cigareta kojim smo se trovali 37 godina, odlazi u istoriju, a oni koji će ubuduće uživati u ovoj cigareti, kupovaće ga pod novim imenom – Dunhill.

Kao što je to bio slučaj sa još nekim brendovima i ovaj ćemo ubuduće pronalaziti samo na nostalgičnim pušačkim listama kao što je ova.

Kako bi se oprostili od ovog brenda, donosimo listu nekih davno zaboravljenih brendova, ali i starih ambalaža cigareta koje i danas postoje.

A bila su to zaista neka druga vremena. Svaka kutija nije imala upozorenje, sa omota vas nisu trorisale fotografije crnih pluća i zuba, trgovci su cigarete mogli prodati i maloljetnicima, dimilo se u školama, kancelarijama, bolnicama, uključili bi TV, a tamo bi vas dočekao voditelj sa cigaretom u ustima, a čak su i likovi u crtićima tu i tamo znali zapaliti.

Duvanski proizvodi neometano su se reklamirali (čak i klincima) i bilo je daleko više javnih prostora iz kojih pušači nisu bili protjerani na ulice kao građani drugog reda.

Bivša Juga bila je pušačka “velesila” (šezdesetih se u Jugoslaviji proizvodilo preko 145 različitih brendova), a cigarete nisu imale “fensi” amerikanizovane nazive već se kupovala Morava, Drina, Hercegovina ili Ibar.

I nije da ljudi nisu znali da je pušenje štetno (pogotovo nakon sedamdesetih), ali borba protiv pušenja bila je daleko blaža. Štaviše, bila je zabrinjavajuće blaga sa obzirom na opasnosti kojih smo danas itekako svjesni.

Zato, krenimo sa podsjetnikom na nezdrava vremena i provjerimo s čime su se trovali naši stari (a i mnogi od nas).

drava-filter mostar srbija super-filter
ronhil-crveni benston morava-filter upitnik kent drina korona hb croatia filter-57 opatija drava partner superfilter astral mt milde-sorte lord filter-160 republika jadran bond

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA