Proizveden alkohol koji ne izaziva mamurluk

740

Naučnici su dizajnirali novo alkoholno piće koje ima sve osobine pravog alkoholnog pića osim onih negativnih: ne uzrokuje glavobolju, mučninu, vrtoglavicu. Ukratko, ovo je alkohol koji ne izaziva mamurluk.

Novi tip sintetičkog alkohola razvijen je kako bi omogućio uživanje u pozitivnim efektima koje alkohol ima na društvene sposobnosti, ali on i omogućava uživaocima da preskoče mamurluk.

Novo piće pod imenom “alkosint” patentirao je profesor Dejvid Nat sa Imperial koledža. Ono je sinteza više od 90 alkosintskih spojeva. Dve od ovih komponenti su prošle rigorozne testove, a profesor se nada kako će ova vrsta do 2050. godine u potpunosti zamjeniti “normalan” alkohol.

– Ovaj alkohol moći će da se koristi u koktelima i pružaće jednako zadovoljstvo te neće oštećivati jetru ni srce. Upoznati smo sa pozitivnim efektima alkohola koje će “alkosint” nastavljati da pruža, ali će zaobilaziti negativnu stranu – rekao je Nat.

Zagovornici “alkosinta” se nadaju kako će ovo piće unijeti revoluciju u javno zdravstvo skidajući sa njega teret oboljelih od posljedica prevelikog konzumiranja alkoholnih pića.

– Industrija alkohola je svhesna kako će za nekoliko decenija ovakav alkohol u potpunosti da zamheni tradicionalni. Ljudi žele da se hrane zdravije i žele da piju zdravija pića – dodaje Nat.

Dejvid Nat je smihenjen sa pozicije savhetnika za lihekove Velike Britanije 2009. godine nakon što je izjavio kako je uzimanje ekstazija manje opasno od jahanja konja, ipak, nije siguran da li će vlada pod okriljem zakona o nedozvoljenim i štetnim supstancama zabraniti “alkosint”, naročito kada se uzme u obzir koliko novca godišnje donosi industrija tradicionalnog alkohola.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA