Priština: Zastave “Velike Albanije” i kordoni policije

579

Pristalice Samoopredjeljenja počele su da se okupljaju na trgu ispred kosovske skupštine, uzvikuju parole i nose zastave Albanije i zastave “Velike Albanije” na kojoj piše “Autohtonus”, iste one koja je spuštena dronom na utakmici Srbija-Albanija u Beogradu.

Kako javlja dopisnik Tanjuga sa lica mjesta, demonstranti uzvikuju parole “dole vlada”, a pristalice Pokreta Smoopredjeljenje organizovano pristižu na trg.

Na stotine policajaca u kordonima sa opremom za razbijanje demonstracija – štitovima, šlemovima,i gas maskama, raspoređeno je oko zgrade kosovske skupštine i vlade u centru Prištine.

Novinari koji prate dođaj još nisu ušli u zgradu parlamenta i čekaju ispred.

fasdfaertf

Portparol Policije Daut Hodža izjavio je za “Ekspres” da je u jednom skladištu u Prištini pronađeno 50 torbi sa “molotovljevim koktelima” i flašama benzina, pripremljenim za današnje demonstracije.

Takođe je oduzeto kamenje i propagandni materijal. Najavljene su slične akcije širom grada.

Prištinski mediji javljaju da je stiglo oko 17 autobusa sa pristalicama Samoopredeljenja iz raznih krajeva Kosova, kao i da je Kosovska policija tokom pretresa prostorija Samoopredeljenja konfiskovala materijale pripremljene za protest.

Kosovski parlament trebalo bi danas da održi sjednicu na kojoj će se glasati o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Sednica se održava u atmosferi povišenih tenzija jer se opozicija protiv ratifikaciji ovog sporazuma, smatrajući da je Kosovo njime oštećeno.

Sporazum o demarkaciji je inače jedan od ključnih uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo.

Veselji: Da budemo smireni

fvarfgvaergvKako je uoči sjednice rekao predsjedavajući parlamenta i predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Kadri Veselji, svi treba da budu smireni i da misle o budućnosti, kao i da Kosovo ne bi trebalo da ugrozi svoje odnose sa SAD i evropskim zemljama.

Simić: Nećemo učestvovati u radu parlamenta

Predsednik Liste Srpska Slavko Simić rekao je danas da poslanici te liste neće učestvovati u radu današnje sjednice kosovskog parlamenta zbog nebezbijednosti i neodgovornosti koalicionih partnera prema toj listi.

On je rekao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić nema nikakve veze sa ovom odlukom liste Srpska, kako su to danas prenijeli neki mediji na albanskom jeziku.

Simić je agenciji Beta rekao da je “indikativno da se posljednih nekoliko nedjelja kreirao vrlo složen bezbjednosni ambijent” za Srbe na Kosovu i Metohiji i njihovu imovinu.

Nije bezbijedno

– Za Srbe je vrlo loša poruka s protesta u Mušutištu. Vrlo je loša poruka i posjeta Edite Tahiri i Hašima Tačija sjeveru Kosova, koja je, mogu slobodno da kažem, bila provokativna. Kao i napadi neke organizacije Rugovci na parlament, RTK i direktora te televizije, uz prijetnje i poruke da će ta kontroverzna organizacija nastaviti da se bori protiv svakog ko pruži podršku usvajanju sporazuma o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore – naveo je on.

Prema njegovim riječima, sva ova dešavanja, uključujući i današnji protest opozicije, mogu da rezultiraju i fizičkim napadima na predstavnike Srpske liste i van, i unutar institucije, zbog čega Lista danas neće učestvovati u radu parlamenta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA