Priština hoće srpsku imovinu; Tahiri: Sve je imovina Kosova

477

Delegacije Beograda i Prištine nisu postigle dogovor o telekomunikacijama jer srpska strana nije prihvatila da imovina srpskog sistema telekomunikacija bude “predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova” i Srbima bude uskraćen pristup internetu u Mitrovici, izjavio je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić po završetku pregovora u Briselu.

Đurić je novinarima rekao da je to bilo neprivatljivo i ucjena za srpsku stranu i zato je odbačen pokušaj delegacije Prištine da se “stvore telekomunikacione enklave za Srbe”.

– Mi nismo dozvolili da naše kompanije i naš narod na Kosovu i Metohiji budu stavljeni u neku vrstu telekomunikacione enklave i naš narod ne bi imao pokrivenost kao sada i naša djeca na univerzitetu u Mitrovici ne bi imala pristup internetu i da se koriste telefoni kao svud drugo – rekao je Đurić.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju rekavši da su petodnevni pregovori o telekomunikacijama bili možda jedni od najtežih za pet godina dijaloga.

– Nismo dozvolili da se napravi presedan kad je riječ o imovini da se smatra da se imovina koja se prenosi na novu kompaniju, na kćerku kompaniju Telekoma Srbije, prenosi dakle, kako to Priština zahtijevala, na Telekom i Poštu Kosova, iako znamo da su objekti građeni velikim dijelom čak poslije 2004. godine – objasnio je šef srpske delegacije.

On je rekao da “niko ne može da se igra sa onim što je državni i nacionalni interes” i dodao da “sa Srbijom može uvijek ozbiljno da se razgovara i postiže dogovor, ali sa Srbijom nikada ne može da se razgovara jezikom ultimatuma i ucjena”.

Đurić je rekao da Beograd ostaje privržen dogovoru i da se “nada da će naći partnera u budućnosti s kojim može da se ljudski dogovara”.

HAPŠENjE NAČELNIKA KOSOVSKE POLICIJE NIJE UTICALO NA DIJALOG U BRISELU

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da hapšenje načelnika kosovske policije nije uticalo na pregovore Beograda i Prištine i da ni prištinska delegacija nije pokretala tu temu.

– Što se nas tiče, ni na koji način ne želimo da se uplićemo u pitanja koja se tiču vladavine prava i rada pravosuđa – rekao je Đurić.

On je dodao:
– Barem mi Srbi smo dosta propatili od miješanja politike u pravosuđe.

*****
TAHIRI: NEMA DOGOVORA S BEOGRADOM, SVE JE IMOVINA KOSOVA

Šef prištinske delegacije Edita Tahiri izjavila je po završetku dijaloga u Briselu da do dogovora s Beogradom oko telekomunikacija nije bilo zato što prištinska strana ne prihvata da nova kompanija ima imovinu koja, po njenom tumačenju, pripada Telekomu Kosova.

Tahiri je rekla da su “sva očekivanja” bila da će se ove nedjelje završiti pregovori o telekomunikacijama i krenuti njihova primjene, što po njenim riječima znači da Srbija pošalje pismo Međunarodnoj telekomunikacionoj organizaciji (ITO) u kojem će reći da Kosovo može dobiti svoj pozivni broj.

– S druge strane je obaveza bila da mi možemo izdati dozvolu za ograničeni cilj i privremeno razdoblje za novu kompaniju koja bi bila registrovana na Kosovu – rekla je Tahiri.

Šefica prištinskog tima je navela da je “u postizanju konačnog dogovora bilo razlika, i to u tumačenju sporazuma, jer srpska strana traži puno pokrivanje, a ne ograničeno pokrivanje, kako to stoji u sporazumu”.

– Mi nismo spremni da idemo dalje od sporazuma koji kaže da je antensko pokrivanje privremeno, a traženo je i da imovina Telekoma Kosova bude u vlasništvu te nove kompanije – kazala je Tahiri.

Ona je rekla da je prištinska delegacija to odbijla jer je riječ o imovini Telekoma Kosova koja ne može biti data drugoj kompaniji.

Tahiri je rekla i da je “posrednik Evropske unije u dijalogu učinio sve u svojoj moći da se učini napredak u ovom procesu, ali, nažalost, nije bilo dogovora”.

– Vidjećemo u budućnosti sta će se dogoditi, mogu reći da je bilo manjih važnih pomaka, ali su u pitanju dvije bitne stvari i ne može se ići izvan sporazuma – kazala je Tahiri.

Ona je izrazila nadu da će biti ostvaren napredak.
– Bitno da se poštuje dogovoreno i ako srpska strana bude spremna da se drži sporazuma, možemo imati rezultat – rekla je ona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA