Prijedor dobio četiri nove biste narodnih heroja (VIDEO)

942

Prijedorski park na Pećanima dobio je četiri nove biste, posvećene jednim od najvećih heroja Kozare i Potkozarja. One opominju da nikada ne zaboravimo da su Stevo Rauš, Rade Bašić, Dušan Egić i Mikan Marjanović jedni od onih koji su dali živote za slobodu svog naroda.

Srpski narod ponosan je na njih, a naročito članovi porodica, koji su prisustvovali otkrivanju bista.

– Poznat je napad na oklopni voz. Oni su tu pokazali svoju hrabrost, dovitljivost u borbi za oslobođenje – rekla nam je Olivera Egić Miljević, kćerka narodnog heroja Dušana Egića.

Doprinos koji su ovi narodni heroji dali u Drugom svjetskom ratu je nemjerljiv, kažu u republičkom Savezu udruženja boraca narodno – oslobodilačkog rata. Zato oni zaslužuju da im se imena i danas pominje i da se o njihovoj borbi priča i mladima.

– To su ličnosti koje su zaslužile i zadužile i nas borce i naš narod da se prisjećamo njihovih imena – istakao je Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a RS.

Otkrivanju bista prisustvovali su i prvi čovjek Prijedora, ali i Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite. Podsjetili su da je srpski narod u Drugom svjetskom, ali u svim drugim ratovima visokim cijenama platio slobodu.

– Najveći doprinos u borbi protiv fašizma dali su, upravo ljudi kojima danas otkrivamo biste. To su naši narodni heroji. Grad Prijedor hoće da njeguje svoju tradiciju – dodao je Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

Da je istorija grada na Sani bila burna svjedoče brojni spomenici i biste posvećeni narodnim herojima. Narod Kozare i Potkozarja ima obavezu da čuva i njeguje uspomenu na njih.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA