Prelaz “Trinaesta” konačno dobio rampu i signalizaciju (VIDEO)

577

Prijedorčani su konačno dočekali postavljanje rampe na pružnom prelazu “Trinaesta”, na kojem su se dogodile brojne saobraćajne nezgode.

Na ovom pružnom prelazu u posljednjih 30-ak godina živote je izgubilo devet osoba. Samo u ovoj godini poginule su četiri osobe.

Aida Okić, jedna je od onih koji stanuju u blizini prelaza. Svjedočila je gotovo svakoj saobraćajnom nesreći, a zahvaljujući brzoj intervenciji nje i njenih komšija spaseni su mnogi životi.

– Svaka sirena voza mi je udarala u srce, krv mi se ledila. Sve što se moglo spasiti, spasili smo. Mislim da više toga neće biti – priča nam Aida.

Prelaz je obilježen rampom, svjetlosnom i zvučnom signalizacijom. Time je bezbjednost učesnika u saobraćaju podignuta na najviši mogući nivo. U narednom periodu slijedi probna faza, a nakon toga i puštanje u rad.

– Nakon probne faze od 90 dana očekujemo upotrebnu dozvolu i knačno puštanje u rad. Putni prelaz će nastaviti da radi, ali vozila će morati da se zaustavljaju – rekao je Dragan Savanović, direktor “Željeznica Republike Srpske”.

– Otvaranjem savremenog pružnog prelaza bezbjednost se diže na daleko viši nivo. Ja se nadam da se ovdje prekida crna hronika – dodao je Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

Pružni prelaz “Trinaesta” obišao je i Neđo Trninić. Zadovoljan je urađenim, a najavio je i nove infrastrukturne radove.

– Sljedeće sedmice nam dolaze kineski partneri, sa kojim aćemo razgovarati o rekonstrukciji pruge Banjaluka – Prijedor – Novi Grad. To su značajni projekti – izjavio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

U uređenje prelaza na “Trinaestoj” uloženo je oko 900 000 maraka. Sredstva su obezbjedili “Željeznice RS”, grad Prijedor, “Putevi RS” i brojni donatori.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA