Porodilište po svjetskim standardima (VIDEO)

1297

Plava poliklinika iz Tuzle ove godine odlučila je da nastavi tradiciju započetu prije 15 godina. Prošlog mjeseca, ponovo su otvorili vrata porodilišta i to za sve trudnice, koje žele VIP tretman tokom najljepšeg perioda u životu.

Prema riječima specijaliste ginekologije i akušerstva Dženite Kurtćehajić porodilište je napravljeno po svjetskim standardnima, što podrazumjeva poseban tetman.

– Ako pacijentkinje ne vode trudnoću kod nas, mi volimo da one dođu i da dogovore porod mjesec dana ranije. Taj mjesec pred porod podrazumijeva psihofizičke pripreme, razgovor psihologa sa trudnicom, te navođenje razloga zašto ona želi prirodni ili porod carskim rezom – objašnjava Kurtćehajić.

U cijeli proces uključen je i budući tata. On može da prisustvuje porodu, ali i da nakon rođenja bebe, zajedno sa suprugom, boravi u apartmanu. U Plavoj poliklinici ističu da trudnice u ovom porodilištu trenutno nemaju mogućnost da se porode uz pomoć epiduralne ili spinalne anestezije, ali da su im sve druge pogodnosti uvijek na raspolaganju.

– Mi smo obezbijedili sve moguće mjere kako bi, u slučaju komplikacija, mogli da sarađujemo sa Kliničkim centrom. Imamo obezbijeđenu transfuziju, te transportne inkubatore. Najvažnije je da imamo obrazovan kadar sa višegodišnjim iskustvom. Zaposlili smo eminentne stručnjake, koji će svoj posao obavljati najbolje što mogu – naglašava Kurtćehajić.

Kako ističe specijalista ginekologije i akušerstva i direktor ZU “Plava poliklinika” Džemil Hujdurović u ovoj ustanovi osim porodilišta biće i operaciona sala, laparaskopske operacije.

– Pošto nemamo dovoljno prostora, preko puta ćemo graditi modernu zgradu koja će imati nove sadržaje – kaže Hujdurović.

U Plavoj poliklinici ponose se 4D utrazvučnim aparatom, koji je najnoviji i najnapredniji aparat ove vrste u svijetu. Ističu da ih u cijeloj Evropi ima tek tridesetak, te da daje nove mogućnosti otkrivanja brojnih malformacija ploda.

– Ekspertni ultrazvuk se preporučuje prvenstveno u prvom tromjesečju između 11. i 14. nedjelje. Što se tiče prvog skrininga, to je jedan od najvažnijih pregleda. Brojimo prstiće ruku, potkoljenice, natkoljenice, začetke organa, čak vidimo 60 odsto srca. Naš licencirani program iz Londona nam garantuje 90 odsto sigurnosti da vidimo da li dijete ima neki rizik za hromozomsku abnormalnost, kao što je Daunov sindrom – objašnjava Kurtćehajić.

Drugi preporučeni ultrazvuk radi se u drugom tromjesečju, između 20. i 22. nedjelje trudnoće. U trećem tromjesečju, ističu, ovaj pregled nije obavezan.

– Najbitniji detalj pregleda su njegovi organi, sa posebnim osvrtom na srce. U ekipi imam inženjera radiologije, koji uzima mjere bebe, pregleda 4D snimke bebe, te snimi CD. Pregled traje između pola sata i 45 minuta, zavisno od toga kako se beba namjestila – kaže Kurtćehajić.

Ekspertni ultrazvučni pregled u Plavoj poliklinici u Tuzli košta 150 KM. Ukoliko želite da imate poseban, VIP tretman, od samog dolaska pa sve do izlaska iz porodilišta, za to ćete morati da izdvojite od 2.000 do 5.000 maraka, u zavisnosti od toga da li je riječ o prirodnom porodu ili carskom rezu.

                                                                                                    Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA