Odbačeni navodi Vitomira Popovića u vezi izbora novog rektora

762

Banjalučki Univerzitet kategorički je odbacio sve navode koje je profesor Vitomir Popović naveo u medijima po pitanju izbora novog rektora Univerziteta, ističući da će to veoma lako dokazati u eventualnom sudskom postupku.

Univerzitet osuđuje manipulacije u medijima i podsjeća javnost da Popović nije uložio žalbu na izbor rektora u zakonom predviđenom roku i da prije navedenog izbora rektora nikada ranije nije osporavao legitimitet Senata Univerziteta u Banjaluci, navodi se u saopštenju ove visokoškolske ustanove.

– Profesor Popović kao dekan Pravnog fakulteta nije osporio nijednu raniju odluku niti legitimitet Senata kada je riječ o tačkama koje se tiču funkcionisanja Pravnog fakulteta. Univerzitet u Banjaluci ne bi želio da postupke Popovića okarakteriše kao neprimjerenu reakciju zbog činjenice da nije izabran u rektora i što ne ispunjava zakonske uslove da bude izabran treći put na funkciju dekana Pravnog fakulteta – navedeno je u saopštenju.

Sa Univerziteta navode da istupi Popovića u medijima svakako ne idu u prilog tome, te se akt iznošenja neosnovanih i neistinitih tvrdnji može okarakterisati kao pokušaj narušavanja ugleda Univerziteta u Banjaluci.

Povodom informacije u medijima da je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović podnio tužbu Okružnom sudu protiv Univerziteta u Banjaluci, banjalučki Univerzitet naglašava da je Senat Univerziteta na 59. sjednici održanoj 4. maja izabrao profesora Milana Matarugu za novog rektora Univerzita, dok je profesor Popović kao jedan od kanidadata za ovu funkciju dobio ukupno dva od 29 glasova članova Senata Univerziteta.

U saopštenju se podsjeća, da je izbor rektora Univerziteta u Banjaluci provođen u tri konkursna postupka i da je svaki put Popoviću uredno izvršena dostava svih dokumenata i obavještenja na kućnu adresu i na njegovo radno mjesto dekanat Pravnog fakulteta, a za što postoje dokazi na protokolu Univerziteta.

– Popović nije iskoristio svoje pravo i u zakonskom roku uložio prigovor na Odluku Senata o izboru rektora koja mu je uredno dostavljena, već to čini četiri mjeseca nakon izbora novog rektora Univerziteta u Banjaluci – naglašava se u saopštenju.

Univerzitet u Banjaluci navodi da ne spori pravo nijednog zaposlenog da se obrati pravosuđu Republike Srpske ako smatraju da su im povrijeđena određena prava.

– Nije jasno zašto se profesor Vitomir Popović tri puta prijavio na konkurs za izbor rektora, ako je u isto vrijeme osporavao legitimitet Senata – dodaje se u saopštenju.

Dekan Pravnog Fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović podnio je danas tužbu Okružnom sudu protiv ovog univerziteta, jer smatra da su prilikom izbora rektora učinjene brojne povrede zakonskih propisa i Statuta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA