Njemačka blokirala prenos WhatsAppovih podataka Facebooku

800

Njemačke vlasti za zaštitu ličnih podataka naložile su danas američkoj kompaniji Facebook da prestane sa prikupljanjem i skladištenjem podataka o korisnicima WhatsAppa u Njemačkoj i da izbriše sve do sada prikupljene podatke, navodeći kao razlog bezbjednosnu zabrinutost.

– Poslije Facebookovog preuzimanja aplikacije za razmjenu poruka u 2014. godini, Facebook i WhatsApp su obećali da neće dijeliti podatke – navodi se u saopštenju hamburškog komesara za zaštitu podataka i slobodu infromacija Johanesa Kaspara, a prenosi agencija Frans pres.

– To mora biti odluka korisnika da li želi da svoj nalog poveže sa Facebookom. Feacebook mora da unaprijed traži njihovu dozvolu – dodaje se u njegovom saopštenju.

Kaspar je naveo i da njegovi napori imaju za cilj da se zaštiti privatnost 35 miliona korisnika WhatsAppa u Njemačkoj.

WhatsApp je u avgustu saopštio da će početi da deli podatke sa Facebookom kako bi se omogućilo bolje ciljano oglašavanje i kako bi se pojačala borba protiv spamova na platformi.

Iz Facebooka su poručili da su spremni na saradnju sa njemačkim vlastima, kao i da ta kompanija posluje u skladu sa zakonima EU o zaštiti podataka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA