Narodna mreža podržala referendum u Srpskoj

1006

Grupa patriotskih organizacija okupljena oko “Narodne mreže” podržala je održavanje referenduma u Republici Srpskoj i pozvala sve građane Srpske koji žive u Srbiji da izađu na glasanje, a Srbe iz Srebrenice da glasaju na lokalnim izborima za zajedničkog srpskog kandidata Mladena Grujičića.

Predstavnici ove organizacije su na konferenciji za novinare u Beogradu pozvali i sve druge organizacije i udruženja, kao i javne ličnosti da se priključe njihovoj akciji podrške referendumu u Srpskoj i zajedničkom srpskom kandidatu za načelnika Srebrenice Grujičiću.

Oni su naveli da će u narednim danima ova organizacije putem interneta i na druge načine da skreće pažnju javnosti na značaj referenduma, kao i da će biti obezbijeđen prevoz za Srbe iz Srebrenice koji žive u Srbiji da odu na glasanje u Srebrenicu.

Vladan Glišić iz “Narodne mreže” istakao je da je jako važno da narod u Srbiji podrži referendum u Republici Srpskoj, kada već državni organi to ne mogu da učine javno.

Glišić je rekao da je referendum u Republici posebno značajan za Srebrenicu, gdje je aktuelni načelnik opštine Ćamil Duraković rekao da ga neće organizovati, iako je Srebrenica u sastavu Republike Srpske.

On je dodao da je zato važno da svi Srbi glasaju za zajedničkkog kandidata Mladena Grujičića, jer je to prilika da srpski predstavnik postane načelnik opštine Srebrenica, a kada se “Srebrenica vrati Republici Srpskoj”, onda će biti bolje i Srbima i Bošnjacima.

– Važno je da Srebreničani kojih ima mnogo po Srbiji glasaju za Mladena Grujičića, jer je sadašnja vlast na čelu sa Ćamilom Durakovićem loša i sukobljava se sa Banjalukom – rekao je Glišić.

Slavoljub Vujović iz udruženja “Srpska vertikala” rekao je da je referednum demokratska i civilizacijska vrijednost i da na njemu narod odlučuje o životno važnim pitanjima za njega, te da narod Srpske želi da obilježava svoj dan.

– Narod Republike Srpske ne traži tuđe teritorije, ne ugrožava druge narode, samo hoće da slavi svoj dan i slavu. Referendum je insistiranje na osnovnim demokratskim pravima. Postavlja se pitanje šta hoće EU? Je li demokratija – demokratija ili nasilje – zapitao je Vujović.

Miodrag Kojić iz Srpskog udruženja “Ćirilica” pozvao je i druge političke organizacije i srpsko društvo da podrže referendum u Srpskoj, navodeći da to nije nikakav problematičan referendum, nego iskazivanje narodne volje.

On je rekao da se više od 20 godina na prostoru bivše Jugoslavije gaze ljudska prava Srba, ruše groblja, crkve, otima jezik i pismo.

Kojić je pozvao sve Srbe iz Republike Srpske koji žive u Srbiji da učestvuju na referendumu, ali i lokalnim izborima u Srpskoj i BiH, a posebno u Srebrenici, Drvaru, Grahovu, Glamoču, kako bi omogućili da tamo dođe srpska vlast.

Danica Grujičić iz organizacije “Zdrava Srbija” rekla je da je referendum, kao demokratska civilizacijska tekovina, izgleda, uskraćen samo Srbima i da je on način da Srbi kažu da žele da slave svoj dan, te podsjetila da je za Republiku Srpsku poginulo više od 27.000 ljudi.

– Žao mi je što u BiH narodi ne mogu da se dogovore, bilo bi im bolje kada bi strani predstavnici otišli – rekla je Grujičićeva.

Na konferenciji za novinare je kao gost učestvovao i zajednički srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA