Modni korak dalje : Ekstravagantini asesoari i nakit od žice

1853

Nakit i zanimljivi dodaci upotpuniće i obogatiti i najjednostavnije modne kombinacije. Dobro to znaju kreativke Slavica Rađević i Dragana Čorokalo. Slavica se bavi izradom modnih dodataka, poput zanimljivih ukrasa za kosu, dok je Dragana više zainteresovana za izradu nakita, i to nakita od žice.

Ipak kada su svoje radove spojile, izgledalo je kao da su i pravljeni da bi bili u paru.

– Volim kvalitetne materijale, volim prirodne materijale ali da im dodam nešto umjetničko. Ima čipke i vještačkih materijala ali sve to nekako, ukomponujem da bi izgledalo lijepo. Od skupih do najobičnijih materijala, nema pravila – rekla nam je Slavica Rađević.

– Ja pravim nakit od žice. Znači heklam žicu i u kombinaciji sa perlama pravim komade nakita. To je ovako malo drugačiji nakit, na našem području nema nešto slično. Znači poseban je i to radim već nekoliko godina. Počelo je kao ideja, da pokušam da se okušam i na tom polju. I evo vidite dokle sam došla – objasnila je Dragana Čorokalo.

nakit-1Heklanje nakit od žice zvuči komplikovano, ali za Draganu nije. Sve je u detaljima, kaže, a za pojedine komade Dragani je potrebno i par dana rada.

– Za neke komade nakita treba i po tri četiri dana za neke veće ogrlice. To je dugotrajan posao. Nije težak ali iziskuje mnogo vremena. Mnogo strpljenja. Nekada neku žicu, po pola sata pokušavam, da namjestim, da ne bi bockala. To su te finese koje traže nekada mnogo vremena – dodaje Dragana.

Iako se čini da su asesoari koje Slavica pravi samo za one koji su modno hrabriji, ova vrsta dodataka sve više se može vidjeti i na Banjalučankama.

– Ja to radim već godinu i po danu. Inspirisala me je djevojčica, zove se Sofija. Ta djevojčica je imala šest godina kada me je zamolila da uradim jedan ukras za kosu. I onda sam ja to krenula da bih danas izlagala asesoare koji se prodaju više u inostranstvu nego što se prodaju ovdje ali mi je drago da su počeli da se nose i u Banajluci – priča nam Slavica.

Ona je nedavno počela da se bavi i pravljenjem modnih dodataka od prirodne vune. U tom smjeru planira da nastavi i u narednom periodu jer je privlači jednostavnost ali i praktičnost vune.

nakit-4– To je obrada prirodne vune. Ja se nikada nisam susretala sa vunom. Nisam čak ni štrikala. Ovo je nešto posebno. Znači prvi put sam dotakla taj prirodni material gdje vi osjećate da struji, da jednostavno deluje na čovjeka vrlo pozitivno. Treba isprobati. Ja nisam ovdje da pričam o kvalitetu i djelovanju same vune ali me jako privuklo. I želim da radim sa ovim, sa ovom prirdonom vunom i predstavim neke posebne modele.

Ne zaboravite da je stil odraz vašeg stava i ličnosti. Zato, ukoliko planirate da zaista zablistate, zanimljiv i jedisnotavan modni dodatak ili neobičan nakit napravljen od žice, mogli bi biti pravo rješenje za vas.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA