Mladiću dozvoljena žalba povodom odluke o fer suđenju

492
Izlaze na vidjelo mutne finansijske radnje u Haškom tribunalu

Braniocima Ratka Mladića dozvoljeno da ulože žalbu na odluku kojom je u maju odbijena kao neosnovana tvrdnja da je Mladiću prekršeno pravo na pravično suđenje.

Naime Mladićevi branioci u maju su od sudskog vijeća zatražili informacije o tome koji su sudijski pomoćnici iz predmeta protiv Radovana Karadžića sada angažovani u postupku protiv Mladića.

Kao alternativu, branioci su zatražili da čitav proces generalu Mladicu bude proglašen neispravnim, zbog kršenja prava optuženog na pravično suđenje.

Mladićevi advokati su na stanovištu da se njihovom branjeniku krši pravo na pravično suđenje i tvrde da su isti pomoćnici sudija koji su učestvovali u pisanju presude Karadžiću, kojom je osuđen na 40 godina zatvora, pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.

Sudsko vijeće je međutim početkom jula odbacilo tvrdnje odbrane da je suđenje Mladiću nepravično, ističući da odluke i presudu donose samo sudije, a ne njihovu pomoćnici, a danas je dozvoljavajući žalbu, ponovo odbilo da prespita svoju ranije odluku.

O žalbi odbrane odlučivaće Žalbeno vijeće Tribunala.

Izlaganje završnih riječi Haškog tužilaštva zakazano je od 5. do 7. decembra, a Mladićeve odbrane za 9, 12. i 13. decembra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA