Mladićevim advokatima dozvoljena žalba

558

Tročlano vijeće Haškog tribunala dozvolilo je danas odbrani generala Ratka Mladića da podnese žalbu na odluku vijeća kojom je odbijena tvrdnja odbrane da je suđenje Mladiću nepravedno.

U Odluci o zahtjevu odbrane za ponovno razmatranje odluke ili odobrenja za žalbu, koju je danas objavio Haški tribunal, navodi se da je tročlano vijeće odbilo zahtjev odbrane za preispitivanje odluke, ali je dozvolilo odbrani da podnese žalbu o kojoj će odlučivati Apelaciono vijeće.

Odluku o zahtjevu odbrane za ponovno razmatranje odluke ili odobrenja za žalbu donijelo je vijeće u čijem sastavu su bili sudija Alfons Ori, Bakone DŽastis Moloto i Kristof Fluge.

Odbrana je ranije tvrdila da je pravo na pravično suđenje povrijeđeno time što su isti pravni pomoćnici sudija u procesu protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića učestvoavali i u procesu protiv Mladića.

Raspravno vijeće je ranije odlukom odbacilo tvrdnju odbrane da je suđenje Mladiću nepravedno, naglašavajući da odluke i presudu ne donose pravni pomoćnici nego sudije.

Odbrana je novim podneskom tražila preispitivanje pomenute odluke ili pravo na žalbu Apelacionom vijeću.

Odbrani je takođe dozvoljeno da prekorači limit riječi koje strane imaju pravo upotrijebiti u završnom podnesku, imajući na umu vrijeme koje je odbrana imala na raspolaganju za pripremu završnog podneska.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA