Majka teroriste koji se zaletio u “Blizankinje”: On je još uvijek živ

911

Majka Mohameda Ate, jednog od glavnih počinioca samoubilačkih napada 11. septembra, tvrdi da joj je sin još uvijek živ i da ga Sjedinjene Države drže zatvorenog u Gvantanamu, u intervjuu objavljenom u španskom listu El Mundo.

– On je živ i šaljem mu ovu poruku. Vjerujem da se nalazi u Gvantanamu. Moj sine, želim te vidjeti prije nego što umrem. Imam 74 godine i živim u nadi da si preživio. Znam da nikada nisi učinio nikakvo zlo i da nikada ne bi mogao učiniti ono za što te optužuj – kazala je Botaina Mohamed Mustafa Šeraki.

– Sjedinjene Države “skrivaju istinu. Oni su planirali taj napad kako bi proširili ideju da je islam terorizam. Izabrali su ljude koji imaju pasoše kako bi ih optužili, a istovremeno i naše zemlje i podijelili ih – dodala je telefonom iz Kaira gdje živi s dvije kćerke.

To je njen prvi intervju medijima od napada 11. septembra. Egipćanin Mohamad Ata zaletio se s prvim otetim avionom, Boeingom 767 American Airlinesa, u sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku. U napadima 11. septembra 2001. poginulo je gotovo 3000 ljudi.

Napadi, koje je izvela teroristička organizacija Al Kaida, počeli su udarima dva oteta aviona koji su srušili “kule bliznakinje” poslije čega je usledio udar trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu. Na kraju je oboren avion u Pensilvaniji.

Ukupan bilans žrtava bio je 2.997 ljudi.

Ata, rođen 1968. u Kairu, studirao je na Tehničkom fakultetu u Hamburgu. Njegova porodica uporno poriče da je on bio jedan od počinioca napada i tvrdi da je još živ. Njegov otac, Mohammd el-Amir Ata, advokat koji je umro 2008., odbacuje svaku pomisao da bi njegov sin mogao biti upleten u te napade i čak tvrdi da ga je nazvao telefonom s nedefinisanog mjesta dan nakon napada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA