Luka Petrović: Naš cilj su porodica i nova radna mjesta

814

PROMO: Kandidat SNSD-a i koalicije „Snažno Trebinje“ za gradonačalnika Trebinja Luka Petrović u interjuu za emisiju „Argument više“ na Elta TV, govorio je o aktuelnim problemima u najjužnijem gradu Srpske, o rješenjima koja nudi njegov tim, a osvrnuo se i na funkcionisanje lokalne vlasti u Trebinju tokom protekle četiri godine.

o Gospodine Petroviću, danas je posljednji dan predizborne kampanje. Kako je ocjenjujete i da li ste uspjeli da sprovedete sve ono što ste zamislili?

– Što se tiče SNSD-a, moram da se pohvalim da je kampanja protekla u najboljem redu i da smo ispunili sve naše planove. Obišli smo 2.500 građana, nekoliko stotina kuća i svih 18 mjesnih zajednica u Trebinju. Održali smo dvije područne i jednu centralnu tribinu i ovom prilikom se zahvaljujem svim građanima, simpatizerima i članovima stranke, koji su učestvovali na tribinama i dali doprinos pozitivnoj atmosferi. Na taj način smo uspjeli da kampanja bude čista, dostojanstvena i mirna, za razliku od prethodnih kampanja.

o Kako ocjenjujete trenutnu ekonomsku i socijalnu situaciju u Trebinju i šta su to, prema vašem mišljenju, najveći problemi?

– Najveći problem je to što se gradska vlast uopšte nije bavila gradskim pitanjima, već je uvijek prebacivala temu na republičku vlast. U protekle četiri godine potrošeno je 100.000.000 KM budžeta, a prodato je 12.000.000 KM trebinjske imovine.Pojedinci su primali velike plate u gradskoj upravi, a efekata nema. Smatram da u gradskom budžetu ima dovoljno novca da se na pravedan način pomogne i boračkim kategorijama, i studentima i socijalno ugroženima, i trećoj vantjelesnoj oplodnji i višečlanim porodicama, a da to ne bude samo iz jedne partije. Tim koji stoji iza mene, podrška Vlade RS i kvalitetne veze sa Beogradom i Banjalukom doprinijeće ekonomskom oporavku, razvoju i stabilnosti grada, koju dugo čekamo.

o Kada se dodatno osvrnete na te posljednje četiri godine, koje su iza nas, možete li definisati šta je u Trebinju urađeno, a šta nije?

– Mnogo toga se moglo uraditi, a nije se uradilo. Samo se dovršila autobuska stanica, završen je javni toalet, te je od 12.000.000 KM, koje smo dobili kao kredit od Evropske investicione banke, u rekonstrukciju vodovoda potrošeno oko 2.500.000 KM. Šta je ostalo urađeno? Prodati toliko imovine, a ne otvoriti nova radna mjesta je jadno. Ovdje je bilo mnogo predizbornih obećanja u julu i avgustu 2012. godine, kada je govoreno da će se otvoriti Bema, hladnjače, da će se pomoći svakoj kući i boračkoj kategoriji. Usta su bila puna sočne priče, kao što se to i ovog mjeseca radi pred izbore. Uvjeren sam da mudri i trpeljivi trebinjski narod sigurno zna da procijeni šta je laž, šta je masna laž, a šta je istina i šta se može uraditi.

o Šta je republička vlast uradila u Trebinju tokom protekle četiri godine?

– Pokrenuto je mnogo kapitalnih stvari, a najvažnija je izgradnja HE „Dabar“. Kad se pogleda, ona je fizički daleko od Trebinja, nekih 60-70 km, međutim, njen doprinos će se pokazati u budžetima Nevesinja, Berkovića, Bileće i Trebinja, nakon ostvarivanja proizvodnje na tome pogonu. Druga stvar je zaobilaznica, koja je započeta 2012. godine i tu se stalo, pošto gradska vlast nije uspjela da ekspropriše 1.000 kvadrata zemljišta, a to je bila obaveza gradske vlasti. Republička vlast ovih dana je uložila u obnovu Studentskog centra, Likovne akademije i Fakulteta za proizvodnju i menadžment u smislu topotne izolacije. Republička vlast je uložila i u bolnicu preko milion maraka da se napravi hemodijalizni centar. Kroz HET ćemo napraviti i zatvoreni bazen na Abazovini. Gradska vlast nije ni pružila ruku republičkoj. Republička vlast radi, maltene, kako je pozove narodni poslanik ili neka druga institucija.

o Na koji način bi trebalo rješiti zapošljavanje i socijalnu politiku u Trebinju?

– Mi smo napravili četiri pravca za zapošljavanje. Jedan način je da se ukine rad na crno. Znači, legalizacija ljudi na radnim mjestima, uplata doprinosa, kako bi i oni nekada imali kakvu-takvu penziju. Drugi vid je unapređenje rada državnog sektora, upošljavanje postojeće radne snage, proširenje kapaciteta i zapošljavanje u državni sektor. Treći način jeste razvoj kroz investicije ovoga grada. Mi smo u ovoj platformi zamislili jednu veliku zaobilaznicu, oko koje će se graditi sadržaji kao što su benzinske pumpe, restorani, moteli i slično, gdje će se zaposliti nekoliko stotina ljudi. Četvrti vid je samozapošljavanje, pomoć ljudima da se mogu samozaposliti na način da kažu šta žele da rade i da ih gradska administracija uputi u taj posao i da ih finansijski podrži od sredstava iz hidroakumulacije koja se daju u gradski budžet.

o Ako dođete na mjesto gradonačelnika šta će Vam biti osnovni, prioritetni zadaci u infrastrukturi?

– Naš cilj su prvenstveno porodica i radno mjesto, jer to je ono što do sada nije bilo prepoznato. Ovdje je bio prepoznat pojedinac i radno mjesto za onoga ko je blizak gradonačelniku ili nekom predsjedniku skupštine. Cilj je da se prepozna porodica, da se uvežu sve relevantne institucije i da dobijemo stvaran registar porodica u ovom gradu. Nećemo praviti lažnu socijalnu kartu. Hoću da transparentno radimo, da prepoznamo porodicu, da razvijamo grad kroz investicije, koje sam već pomenuo, od infrastrukture do završetka vodovoda, navodnjavanja. Možemo u svakom selu da imamo sistem za navodnjavanje. U selima se moraju omogućiti osnovni uslovi, a to su: put, struja i voda. U ove četiri godine nam je zadatak da asfaltiramo sve ulice u selima u kojima neko živi.

o O Trebinju se govori kao o turističkom gradu. U kojim segmentima se može unaprijediti turizam u ovome gradu?

– Mlade ljude koji su završili turizmologiju treba da pošaljemo u neke veće centre, gdje će im se omogućiti da se školuju na volonterski način, npr. pola godine, gdje će ih grad podržati da oni donesu nova znanja. Znamo već da nam turizam ne živi 12 mjeseci. U mnogo većim svjetskim centrima ne živi 12 mjeseci. Naš cilj je da povećamo turizam sa dva mjeseca na šest mjeseci. To možemo ostvariti i putem izgradnje kongresnog centra. Elektroprivreda RS ima interes da, zbog svojih potreba, napravi jedan kongresni centar, a taj kongresni centar nije samo sala za sjedenje. Tu treba napraviti i motel, i restorane, i saune. Već su se javili privrednici iz Beograda, koji su Trebinje prepoznali kao turistički centar. Dalje, treba omogućiti Trebinjcima koji proizvode, da se njihovi proivodi prodaju u Trebinju.

o Šta Vi možete da učinite da ne bude više sukoba u odnosima između gradske uprave i Vlade RS?

– Trebinje je amputirano od Vlade RS, zato što je to gradonačelnik tako htio. Ja samo vidim nerad, jer sam nedavno pitao u Vladi RS da li je ijedan zahtjev, projekat ili stručni elaborat došao iz Trebinja. Rekli su mi da za šetiri godine nijedan argumantovan zahtjev nije stigao u 16 ministarstava Vlade RS. Ovdje je došlo do potpunog amputiranja Trebinja od Hercegovine i od RS, a naš zadatak jeste da uvežemo institucije i da probleme u Trebinju pomogne budžet RS. Naš cilj je institucionalno i budžetski uvezati Banjaluku sa Trebinjem, te povezati Trebinje i sa Beogradom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA