Kućna prašina: Šta sve krije i koliko je štetna?

1324

Istraživači s Univerziteta u Vašingtonu testirali su uzorke kućne prašine i otkrili da sadrži veliki broj štetnih hemikalija, piše CNN.

– Željeli smo da identifikujemo koje su hemikalije prisutne u najvećoj mjeri u kućama, a neke od njih su se pojavile u skoro svakom uzorku prašine – kaže doktorka Ejmi Zota, asistent profesora predmeta o životnoj sredini i zdravlja na radu, koja je predvodila studiju.

Kako bi otkrili kojim potencijalno otrovnim česticama smo najviše izloženi, Zotin tim je analizirao sve studije urađene u SAD koje imaju uzorke kućne prašine, od 2000. godine.

Tražili su prisutnost potencijalnih otrovnih hemikalija i podelili su ih u pet klasa, od koji su se dvije najčešće pojavljivale u uzorcima – ftalati i zapaljive čestice.

Hemikalije pronađene u uzorcima prašine potiču od mnogo stvari koje se tipično nalaze u kući, uključujući proizvode od vinila (PVC), kozmetiku, proizvode za bebe, namještaj i lak za nokte.

Kako bi pojasnili kako su ove hemikalije dospjele u kuću, potrebno je razumjeti gdje se koriste. Naime, ftalati čine plastiku mekšom i savitljivijom, tako da se mogu naći u materijalima od vinila, kao što su podovi, žaluzine i ambalaže za hranu.

Zapaljive čestice pomažu proizvodima da zadovolje standarde zapaljivosti, koji se nalaze u građevinskim propisima, uslovima osiguranja i protivpožarne zaštite.

Istražioci navode da je u pitanju nešto više od same izloženosti česticama. Na primjer, iako su ftalati otkriveni u većoj koncentraciji, hemikalije u zapaljivim česticama imaju najveći proces unosa, što znači da one više ulaze u organizam.

– Mogu se udahnuti ili ih može koža apsorbovati. Ove hemikalije se ne vezuju za proizvode, pa tako mogu lako i ‘pobjeći’ sa njih.

Jedna od najvećih briga je činjenica da djeca mogu udahnuti ili upiti neke od ovih hemikalija dok puze po kući, dodiruju stvari i nakon toga stavljaju prste u usta.

– Izloženost djece ftalatima može da poveća rizik od respiratornih, bihevioralnih i neurorazvojnih problema.

Ftalati su takođe poznati po tome što mogu da poremete hormone, što može da dovede do problema sa reprodukcijom.

Razlog zbog kojeg su ftalati pronađeni kao najčešća čestica u kućnoj prašini je to što su se studije fokusirale na tu vrstu čestica.

– Uvijek postoji mogućnost izloženosti česticama koje još nisu proučavane. Možda postoje hemikalije za koje još ne znamo, za koje još nismo ni čuli – kaže doktor Asa Bredmen koji nije bio uključen u studiju. Njegova prethodna istraživanja su pokazala da su ftalati najčešća čestica u vrtićima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA