Ko su dobitnici nagrada Sajma knjiga u Banjaluci? (VIDEO)

875

Zavod za udžbenike i “Laguna” iz Beograda, “Pčelica” iz Čačka i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo su ovogodišnji dobitnici nagrada u različitim kategorijama za najbolju izdavačku kuću 21. Međunarodnog sajma knjiga u Banjaluci.

Tako su nagrade Moštanica i Liplje dobile izdavačke kuće iz Beograda za izabrana djela Branka Ćopića i knjigu Osama. Nagradu Gomionica za knjigu za djecu je dobila izdavačka kuća iz Čačka, a nagradu Stuplje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Za sve dobitnike, ovo je velika čast i priznanje.

– Ove godine je to nagrada Stuplje za njegovanje srpske tradicije i duhovnosti i to za knjigu gospodina Danijela Dojčinovića ‘ Od nedostatka mojega razuma’. Riječ je o vrlo interesantnom štivu koje se bavi istorijom i teorijom srpske književnosti. Ona se tek pojavila i vjerujemo da će imati veliku pažnju – rekao nam je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo

Izabrati najbolje od najboljih nije bilo lako. Konkurencija je bila velika, a konačnu odluku je donio tročlani žiri. Najteže im je, kažu, bilo izabrati dječiju knjigu. Zadovoljni su odzivom ali su poručili da izdavačkih kuča treba više.

– Što se tiče kriterijuma, da budem iskren nismo imali lagan posao. Zaista su bile predložene odlične knjige.Nezahvalna je pozicija. Za izdavački poduhvat mi smo se vodili sjajnom edicijom izabranih dijela Branka Ćopića koje je izdao Zavod za udžbenike Beograd, a preveo Ranko Popović – mišljenja je Igor Simanović, predsjednik žirija.

Organizator dodjele priznanja kao i 21. Međunarodnog sajma knjiga je Glas Srpske. Ove godine se za nagradu borilo oko 25 izdavačkih kuća iz različitih kategorija. Za sve ljubitelje dobrog štiva sajam je otvoren do ponedjeljka 19. septembra.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA