Kim Džong Un sam protiv svih (FOTO)

714

Peti i najjači nuklearni test koji je Pjongjang spoveo danas izazvao je oštre rekacije širom svijeta, a od predsjednika SAD stigla je i najava da “test neće proći bez posljedica”.

Najburnije reakcije stigle su iz komšiluka Kim Džong Una, Japana i Južne Koreje.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da se sjevernokorejski nuklearni testovi ne mogu tolerisati. Ministarstvo spoljnih poslova uložilo je formalnu protestnu notu Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmjere radijaciju. Predsjednica Južne Koreje Park Geun Hje bila je daleko oštrija, pa je lidera Sjeverne koreje nazvala “bezobzirnim manijakom”.

Barak Obama, koji se danas vratio sa turneje u Aziji, u telefonskom razgovoru sa južnokorejskom predsjednicom obećao je da će preduzeti sve neophodne mjere zajedničke odbrane od Sjeverne Koreje, uključujući i obezbjeđivanje nukleranog kišobrana za zaštitu Seula. Portarol Bijele kuće Džoš Ernest prethodno je prenio Obaminu izjavu da će postupci Sjeverne Koreje “imati ozbiljne posljedice”. Očekuje se da se u toku dana i sam Obama oglasi povodom petog i najjačeg nukelarnog testa Sjeverne Koreje.

Francuska se takođe oglasila. U saopštenju francuskog predsjedništva, Pariz je pozvao Savjet bezbjednosti da reaguje na povredu svojih rezolucija i internacionalnu zajednicu da se ujedini pred novom provokacijom. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Arno ocijenio je nuklearni test kao “ozbiljan čin koji će narušti svjetsku bezbjednost i sigurnost”.

Reakcije su stigle iz Kine, koje u međunarodnim krugovima važi za jednog od rijetkih saveznika Pjongjanga. Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da se odlučno protivi nuklearnim testovima koje preduzima Sjeverna Koreja i apeluju da Pjongjang ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju.

Kina štiti Sjevernu Koreju od kritika i osuda međunarodne zajednice zbog njenog nuklearnog programa, ali je ojačala svoju granicu pošto je Pjongjang sproveo probe raketa dugog dometa ranije ove godine, i ograničila izvoz raketnog goriva Sjevernoj Koreji i zabranila uvoz pojedinih ruda iz te zemlje.

U ime Rusije, oglasio se ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je izjavio da “rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, koja se tiče ove zemlje, mora biti strogo ispoštovana” Lavrov se medijima obratio nakon sastanka sa Džonom Kerijem u Ženevi. Američki državni sekretar rekao je da će se o ovome “sigurno razgovarati u Ujedinjenim nacijama”

Sjeverna Koreja danas je objavila da je aktivirala bojevu glavu, nekoliko sati pošto su Južnokorejski zvaničici saopštili da su zabilježili seizmičku aktivnost u blizini mesta za izvođenje nuklearnih proba.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA