Jezička komedija kao nastavak akcije “Njegujmo srpski jezik” (VIDEO)

1670

Povodom međunarodnog dana pismenosti, nastavljena je i akcija „Njegujmo srpski jezik“. Ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS, održana je jezička komedija, na kojoj je govorio profesor Milorad Telebak. Organizovan je i kviz poznavanja pravopisa, a najhrabriji su osvojili i nagrade.

Nikada više ljudi nije javno govorilo i pisalo, a nikada jezičko znanje nije bilo oskudnije, tvrdi lingvista Milorad Telebak. Potrebno je, kako kaže, uvesti više časova srpskog jezika prvenstveno u srednje škole, jer se na taj način odgovorno brine za budućnost jezika. Ipak, najviše uticaja na jezičku kulturu, imaju mediji, posebno televizija.

– Doprinose mediji jako, televizija, ona je moćna, ona bi mogla da popravi jezičku kulturu više nego škole, jer škola je negdje u prikrajku, škola je u nekom zatišju, a televizija je u centru pažnje. Televizija stvara obrasce, televizija diktira javno mnjenje, televizija diktira i govornu kulturu. Kako vi govorite, tako će i narod govoriti – rekao je lingvista Milorad Telebak.

Doprinos poboljšanju jezičke kulture i pismenosti, svrha je i akcije “Njegujmo srpski jezik”, koja je nastavljena organizovanjem jezičke komedije ispred Biblioteke Republike Srpske. Željeli smo da na jedan zanimljiv način pokažemo koje su to najčešće jezičke nedoumice u našem jeziku, kaže direktor biblioteke.

– Cilj ove kampanje upravo jeste da je predstavimo na otvorenom prostoru, da pokažemo da je jezik i kulturai pravo svih nas, i upravo ovo dešavanje ovdje, ovaj događaj ovdje, na paltou kod spomenika Stefanu Nemanji, je prvi kulturni događaj koji se dešava od otkrivanja spomenika – kazala je direktor NUB RS Ljilja Petrović Zečić.

Jezička besjeda sa smijehom kroz srpski jezik prilika je da se na interesantan način nešto i naučili, jer komedija okuplja ljude gdje god se organizuje. Ja na ovakav način dajem svoj doprinos poboljšanju pismenosti, naglašava Telebak.

– Ja u svakom trenutku pokušavam da doprinesem jezičkoj kulturi i u novinama i na radiju i na televiziji i ovako na ovakvim predstavama, koje se zovu jezička komedija, to jeste,zaista, jezička komedija, jer je spoj poučnoga i na zanimljiv način, dakle, vic i pouka, tako su uvezani da pouku mora da zapamti i onaj ko ne bi, ko nije zainteresovan – istakao je Milorad Telebak.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESKO, proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti 1967. godine. Danas, nepunih 50 godina kasnije, u svijetu je čak 900 miliona nepismenih ljudi. U Bosni i Hercegovini je, ako je vjerovati poslednjim rezultatima popisa,skoro 90 000 nepismenih stanovnika.

Danijela Aksić Marković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA