Izetbegović: Kakva god bude odluka Ustavnog suda ja ću je prihvatiti

683
Prebacuje lopticu na Softića... Bakir Izetbegović

Lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa liderima SBB i HDZ kaže da se razgovarali o različitim temama i problemima u FBiH, te da se danas sastao i s ambasadorima u BiH sa kojima je razgovarao o odluci PIK o referendumu u Republici Srpskoj.

Izetbegović kaže da su mu ambasadori pojasnili odluke PIK-a, te da su razmijenili procjene. Rekao je da su insistirali na tome da ne može doći do “nekog referenduma o podjeli BiH”.

Lider SDA kaže da za razliku od nekih koji su naveli da je dignuta prevlika tenzija u vezi s referendumom, on smatra da je to bilo potrebno.
Dodao je da su ambasadori dali saopštenje kakvo su dali, da je ono dosta jasno, ali da su insistirali da nema govora o podjeli BiH.

Od Ustavnog suda Izetbegović očekuje principijelan odgovor.

– Kakva god bude odluka Ustavnog suda, eventualno OHR-a, strana koju ja predstavljam će je prihvatiti – naveo je on.

Komentarisao je i Čovićevo pismo upućeno PIK-u o reorganizacija FBiH.

Kaže da ne vidi da su Hrvati na takav način diskriminisani u BiH kako to vidi Čović, te da imaju nešto i preko onoga što imaju Bošnjaci. Smatra da Hrvati vladaju potpuno suvereno na nekih dvadesetak procenata teritorije FBiH, te dijele vlast u dva mještovita kantona i imaju paritete na raznim nivoima. Dodao je da, ipak, o svemu treba nastaviti razgovore.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA