Iz parlamenta BiH prijete kaznom vojnicima koji su izašli na referendum

745

Nema potrebe da se protiv bilo kog vojnika Oružanih snaga BiH pokreće disciplinski postupak zato što se izjasnio o Danu Republike. Ne treba uopšte da se polemiše o tome, jer je svačije pravo da izrazi svoju volju, pa makar se radilo i o pripadniku vojske. To je odgovor iz Republike Srpske na najave Sifeta Podžića, prvog čovjeka Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH da će zatražiti odgovornost za sve pripadnike Oružanih snaga koji su izašli na referendum.

– Niko neće biti kažnjen, što je izašao na referendum, tako ni pripadnici Oružanih snaga jer se oni nisu uključivali ni u kakav vid politike, a ovo što pozivaju određeni političari siguran sam da to vrše u svrhu izbora – ocijenio je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Podžić je još juče najavio da bi mogao da iskoristi poziciju predsjedavajućeg zajedničke komisije, kako bi u Parlamentu BiH nametnuo, za njega, spornu priču. I danas poziva na odgovornost, a i prije zvaničnog stava komisije, očekuje da bi izlaskom na referendum trebalo da se pozabavi Ministarstvo odbrane.

– Ne ulazim u to da li je neko zloupotrijebio unifomru OS, da li su to pripadnici Oružanih snaga, mislim da će sistem komandovanja i rukovođenja Oružanih snaga i Minstarstva odbrane ispitati da li je neko kršio zakon i kršio kodeks – istakao je Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

Podžić je priču pokrenuo nakon što se u javnosti pojavio snimak dvojice pripadnika Oružanih snaga kako glasaju na referendumu o Danu Republike. Na pozive da se i resor odbrane uključi u procjenu njihove odgovornosti, kratko odgovara i ministarka.

– To nema veze sa Ministarstvom odbrane – kratka je bila Marina Pendeš, ministar odbrane BiH.

Što se tiče predsjednika Republike Srpske, priče DF-ovog poslanika su čiste gluposti. Podžić, kaže Milorad Dodik, mora da shvati da je samo predsjedavajući jedne parlamentarne komisije i da nema ovlašćenja da bilo koga kažnjava.

– Građanin koji dođe na biralište na poziv parlamenta, potpuno se legitimno ponaša. Ta njihova ozlojađenost, ta jurnjava kako će sve pokažnjavati, ja sam im predložio da uhapse referendum, neka pohapse sve, pa da vidimo gdje ćemo završiti. Naravno da je to nemoguće – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Naredna sjednica Komisije za odbranu i bezbjednost na kojoj bi Podžić mogao da pokrene pitanje odgovornosti pripadnika Oružanih snaga, zakazana je za 6. oktobar. U startu se pretpostavlja da takav prijedlog neće proći, jer mu se oštro protive poslanici iz Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA