Istanbul zvanično domaćin Fajnal fora, odluka o Beogradu u oktobru

604

Istanbul će poslije pola decenije opet biti domaćin četiri najbolje evropske ekipe. Kako je saopštio prvi čovjek Evrolige, Đordi Bertomeu, jedini grad na dva kontinenta ugostiće učesnike fajnal-fora 2017. godine.

– Istanbul je grad svjetske klase, u kome su viđena dva najspektakularnija završna šuta ikada, a sada će ponovo imati priliku da ga organizuje. Završni turnir održaće se od 19. do 21. maja i sigurno će biti uzbudljiv završetak nove sezone, koja predstavlja prekretnicu – stoji u saopštenju Evrolige.

Učesnike završnog turnira ugostiće dvorana “Sinan Erdem” u kojoj je Jorgos Printezis šutem uz zvuk sirene 2012. “u ime” Olimpijakosa “podigao” najvrijedniji kontinentalni trofej u klupskoj košarci. Istanbul je, uz Atinu, jedini grad koji ima više od jednog predstavnika u promjenjenom formatu Evrolige, tačnije čak četiri.

– Košarka je vanredno napredovala i porasla u Turskoj posljednjih godina, dok Istanbul ima istoriju organizovanja završnih turnira kojoj niko ne može da parira, pa smo uzbuđeni što će novi šampion Evrolige biti krunisan upravo tamo – rekao Bertomeu.

Početkom oktobra Evroliga će saopštiti i domaćine fajnal-fora 2018. i 2019. godine, a još prošle nedjelje se pojavila nezvanična informacija da su glavni kandidati Beograd i Moskva.

– U odličnoj smo komunikaciji sa Beogradom i Moskvom, ali i ostalim gradovima koji bi da budu domaćini. Mogu da potvrdim da smo u razgovorima Moskvom, u kojoj je izgrađena “VTB arena”. Sopštićemo detalje uskoro. Dugo vremena Vitorija kao dom Laboral kuće, jednog od stalnih članova i osnivača Evrolige, želi fajnal-for, ali nikako da ga dobije, pa se često čuju zluradi komentar da domaćinstvo dobijaju samo veliki gradovi – kaže Bertomeu. – Veličina grada nije problem. Vitorija je upravo renovirala dvoranu, ali postoji još nekoliko pitanja koja mora da riješi, kao što su transport, bokiranje hotela… kako bi dobila domaćinstvo. Istorija nas uči da domaćin iz većih gradova mogu da garantuju fajnal-for na najvišem nivou.

Provejava određena zabrinutost zbog odluke da Istanbul bude domaćin 2017.

– Sve to može da se desi u Barseloni, u Istanbulu, bilo gdje. Naša odgovornost je da držimo plana, da bude potpuno jasno našim partnerima da znaju šta mogu da očekuje. Osećamo se sigurno u Istanbulu kao u svakoj drugoj evropskom gradu. Nikada nismo imali nikav problme u prethodnih 15 godina.

Istorija završnih turnira u Istanbulu obećava da će i sljedeće godine biti izuzetno zanimljivo. Posebno u sjećanju je finale 1992. kada je Aleksandar Đorđević trojkom u posljednjim sekundama donio Partizanu i srpskoj klupskoj košarci jedinu evropsku krunu.

Ništa manje zanimljivo nije bilo ni 2012. kada je Olimpijakos uspio da nadaknadi deficit od 19 poena protiv CSKA i poenima Printezisa osvoji pehar.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA