Hakeri “ukrali” skenirani pasoš Mišel Obame

641

Postoji vjerovatnoća da su hakeri došli do skenirane verzije pasoša američke prve dame Mišel Obame, javlja BBC.

Kako se navodi, vjeruje se da su hakeri provalili u mejl nalog jednog člana osoblja Bijele kuće.

Za najnoviji hakerski napad odgovornost je preuzela grupa DCLeaks.com, koja je prošle nedjelje objavila lične mejlove sa naloga koji pripada bivšem američkom državnom sekretaru Kolinu Pauelu.

Bijela kuća je saopštila da istražuje ovu “sajber provalu” nakon što se ispostavilo da je, najvjerovatnije, skenirani pasoš Mišel Obame objavljen na internetu.

Izgleda da je skenirana verzija njenog pasoša preuzeta sa mejl naloga na Guglu koji pripada članu osoblja Bijele kuće, rekao je neimenovani portparol.

Na internetu su objavljene i druge povjerljive informacije o zaposlenima u Bijeloj kući kao što su detalji o njihovim putovanjima, imena, brojke vezane za socijalno osiguranje i datumi rođenja.

Bijela kuća napominje da još nije provjerila autentičnost tih dokumenata.

Američki javni tužilac Loreta Linč rekla je da je o incidentu pokrenuta istraga, dok je sekretar za štampu Bijele kuće Džoš Ernest izjavio da bi najnoviji hakerski napad trebalo da bude “poziv na buđenje za sve”.

Ernest je naveo da se na meti hakera našla osoba koja je u Bijeloj kući zaposlena po ugovoru na određeno vrijeme.

– U ovom trenutku ne mogu izvući nikakav zaključak o pojedincu ili pojedincima koji bi mogli biti odgovorni za ovu sajber provalu koja je rezultirala curenjem informacija – rekao je on.

Tajna služba, koja je odgovorna za zaštitu predsjednika i prve dame SAD, izrazila je zabrinutost zbog najvjerovatnijeg hakerskog napada.

Hakeri su u julu objavili niz mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta, što je dovelo do ostavke predsjednika Komiteta Debi Vaserman Šuls, a za to odavanje podataka optuženi su ruski hakeri koje sponozoriše država, podseća Bi-Bi-Si.

U petak je IT gigant Jahu potvrdio da su hakeri ukrali podatke od oko 500 miliona korisnika 2014. godine u, po svoj prilici, dosad najvećoj sajber provali koja je izbila na svjetlost dana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA