Dodik: Putin je rekao da je referendum pravo naroda

1027

U Moskvi je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dva lidera razgovarala su u Kremlju o ekonomskoj saradnji, bezbjednosnoj situaciji na Balkanu i borbi protiv terorizma, kao i o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj i predstojećim lokalnim izborima.

– Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda – rekao je Dodik za Sputnjik, nakon sastanka sa Putinom.

On je naveo i da će građani Republike Srpske koji žive u Rusiji imati mogućnost da se izjasne na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mjesta širom Rusije.

Odgovarajući na pitanje da li je sa ruskim predsjednikom razgovarao i o stavu Srbije prema referendumu u RS, Dodik je rekao da to nije bila tema razgovora i istakao da su prije svega razgovarali o ekonomskoj saradnji.

Putin i Dodik su konstatovali da je politička i ekonomska saradnja dvije zemlje dobra.

– Obostrano smo izrazili zadovoljstvo da je projekat privatizacije naftne industrije u Republici Srpskoj uspješan. Konstatovali smo da se ostvaruje dobit i da se u tom pogledu situacija kreće u najboljem mogućem smjeru – dodao je Dodik.

On je rekao i da Republika Srpska ima namjeru da otvori svoje predstavništvo u Sankt Peterburgu i da na taj način pojača svoje ekonomsko prisustvo u Ruskoj Federaciji.

Jedna od tema razgovora, prema njegovim riječima, bila je i pošast savremenog svijeta, a “to je terorizam“.

– Policija Republike Srpske ima dobru saradnju sa ruskom policijom i u tom pogledu je već ranije dogovoren zajednički projekt obuke i nabavke sredstava za potrebe policije – rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da je sa predsjednikom Putinom razgovarao i o potrebi da se na Balkanu, a prije svega u BiH očuvaju stabilnost i mir.

– I u tom pogledu je doprinos Ruske Federacije nesumnjiv – dodao je Dodik.

Dodik je izrazio i zahvalnost na inicijativi i spremnosti Rusije da “u ovim okolnostima“ izmiri klirinški dug od čega će Republici Srpskoj pripasti više od 40 miliona dolara, a to će “bitno stabilizovati naše finansije i obezbjediti našu likvidnost ove godine“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA