Dodik: Država se ne gradi na hapšenju političkih protivnika (VIDEO)

822

Predsjednik Republike Srpske je, gostujući u emisiji “150 minuta” televizije “Prva”, rekao da njega hapse od kada je u politici, ali ga do sada nisu uhapsili.

Prvi čovjek Srpske je istakao da je davno prošlo vrijeme Osmanlija u BiH, kada je “kadija tužio i kadija sudio”, i poručio da oni koji bi da ga hapse treba da znaju da niko nije do sada napravio državu na hapšenju političkih protivnika.

– Nemoguće je očekivati da neko napravi državu na hapšenju političkih protivnika i zna se da to do sada nije uradila nijedna država. Čak ni one koje su bile u aparthejdu i fašizmu u tome nisu uspjele, pa neće ni Bakir Izetbegović – poručio je Dodik za Televiziju “Prva”.

Prema njegovim riječima, sva priča oko referenduma i oko njegovog hapšenja nastala je da bi se prikrila činjenica da u FBiH ima registrovanih preko 100 grupa sa terorističkim potencijalom, kojima vlast i sam Bakir Izetbegović ne pridaju pažnju.

– Oni su mislili da će ovaj referendum biti dovoljan razlog da vježbaju terorističke grupe. Smetnuli su sa uma da i mi imamo policiju koja je vrlo sposobna da se odbrani – rekao je Dodik i dodao da su sva lica koja su markirana kao eventualno opasna bila pokrivena.

Govoreći o efektima koji bi referendum mogao imati na predstojeće izbore, Dodik je rekao da će se to znati za pet-šest dana, a da bi sada na glasačko tijelo sigurno uticalo njegovo hapšenje.

On je naglasio da je osjećaj da je Srpska juče na referendumu osvojila slobodu i povratila svoje dostojanstvo iznad toga da li će neko biti procesuiran.

– To više nema značaj da li će Milorad Dodik odgovarati ili ne, i da li će to nekom pasti na pamet da radi. Ono što ostaje kao neosporna činjenica je da se održao referendum i da je narod bio jedinstven. Niko ne može, pa ni protivnici Republike Srpske ovo ignorisati i reći to je bespravno – naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, svaka sloboda ima cijenu, a sloboda Srpske je osvojena referendumom i pokazala je ozbiljnost Srpske i značiće dodatno uvažavanje građana Srpske.

U osvrtu na retoriku koja je pratila pripreme za referendum i “zveckanje oružja” iz Sarajeva, Dodik je rekao da je sve to dio želja, promišljanja i možda i planova političke elite iz Sarajeva koja se nikada ne može pomiriti sa činjenicom da postoji Republika Srpska i “vrlo bi se radovali da ostvare svoj plan o osveti, čišćenju i nestanku Republike Srpske”.

– Sam Bakir Izetbegović je juče, mislim, rekao da Republika Srpska ne može nestati, ali se sada preko Suda i Tužilaštva obračunava sa nama. Iz Sarajeva sada treba, nas nekoliko koje su locirali da nas nešto hapse, privode, da dajemo izjave otkud nam hrabrost da radimo ono što smo uradili. To je ono vrijeme kad su ovdje još vladale Osmanlije – rekao je Dodik.

On je rekao da je u svakom slučaju Bakir Izetbegović veliki gubitnik, jer je upravo on bio zagovornik da se Srbima ukine Dan Republike Srpske koji su Srbi slavili 20 godina.

– Valjda niko ozbiljan nije mogao pomisliti da će Srbi ostati bez odgovora. U tom pogledu bazična priča je da je ovo reakcija, a ne akcija. Mi ne bismo imali potrebu za referendumom da Bakir Izetbegović nije tražio, a Ustavni sud BiH, koji postoji van zakona i kao jedna ad hok volonteristička ustanova nije udovoljila tom zahtjevu – rekao je Dodik.

On je rekao da Srbi nisu mogli da kažu da je Izetbegović “svemoćan jer iza njega stoji Alah i da Srbi moraju da ga poštuju, pa možda čak i promjene vjeru jer se radi o jednoj “svemoćnoj figuri”.

– Naravno da to nije tako i niko ne mora da sumnja da Srbi nikada neće priznati volju Bakira Izetbegovića i njegovog oca Alije koji je napisao “Islamsku deklaraciju” i zalagao se za islamsku državu, kakvu imamo danas u Siriji – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Bakir Izetbegović kada je došao na funkciju člana Predsjedništva BiH rekao da nastavlja politiku “Islamske deklaracije”.

– Bakir je sad ozlojađen činjenicom da se referendum ipak desio i da se nije poštovala njegova volja. Sada kao ozlojađeno dijete izmišlja što krupnije riječi da bi skrenuo pažnju sa svoje ozlojađenosti – rekao je Dodik.

On je potvrdio da se tokom dana čuo sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su oni zadovoljni što je dan referenduma protekao mirno, što će biti razlog da se “smire određene verbalne retoričke operacije koje su bile vidljive”.

Na pitanje da li je referendum o Danu Srpske, ustvari, uvertira za referendum o nezavisnosti Srpske, Dodik je rekao da Srpska nema potrebe da se vježba i da trenira.

– Mi smo mogli juče ili prije šest mjeseci ili prije tri godine imati referendum o statusu, dakle ne treba nam nikakvo vježbanje. Mi ćemo odlučivati kako da postupamo po nekim važnim pitanjima i da o njima postignemo političko jedinstvo. Mi smo pokazali da imamo potpuno dovoljno karaktera i sposobnosti da provedemo referendum i očuvamo stabilnost u vrlo konfuznim okolnostima i u vrlo neprijateljskom okruženju – rekao je Dodik.

Reagujući na izjavu portparola EU Maje Kocijančič o neregularnosti referenduma, Dodik je rekao da Kocijančičeva očigledno doprinosi samo destabilizaciji situaciji u BiH.

On je podsjetio da je odluku o referendumu donijela Narodna skupština Srpske i da nije predviđeno da ona bude odobrena od bilo koga.

– Kada to govori neko iz EU, znači da uništava najvrednije evropske standarde i kriterijume. Juče je održan referendum u Mađarskoj o migrantima. Zašto se ne bavi time? – upitao je Dodik.

On je konstatovao da je EU previše uključena u intervencionizam u BiH, zajedno sa drugim zapadnim zemljama i dodao da je prevršilo svaku mjeru njihovo nastojanje da BiH moduliraju kako oni žele.

– Mi smo svoje rekli na referendumu juče – zaključio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA