Dodijeljene subvencije za zapošljavenje novih radnika (VIDEO)

1163

Radmila Banjac, vlasnik frizerskog salona “Capelli” jedna je od 109 aplikanata kojima je odobrna subvencija za zapošljavenje novih radnika. Ovo je od velike pomoći, ističe ona. Drugi put dobija subvenciju od grada Banjaluka i svoje zadovoljstvo nije mogla da sakrije.

– Već 17 godina poslujemo na ovom tržištu. Ovo je već od 2013. druga subvencija koju koristimo od grada Banjaluka. Vrlo je uspješna i poučna ova priča iz razloga što nam dozvoljava da zaposlimo ljude koji izlaze iz srednje škole, koji nemaju nikakvo iskustvo i pruža nam priliku da ih kao pripravnike obučimo za radnike. Ove godine zapošljavamo dva pripravnika i jednog frizera koji je već radio prethodno. Prije dvije godine sam takođe zaposlila tri pripravnika i svi ti ljudi id an danas rade kod mene u salonu – priča Banjčeva.

Zlatan Tatić takođe je jedan od aplikanata koji je takođe izjavio da mu subvencija puno znači. Poručio je svim privrednicima da se prijave, jer ovo je izuzetno dobra stvar.

– Vlasnik sam kompanije Grafix Banjaluka. Dobili smo subvencije za tri radnika. Jako puno nam znači u ovim kriznim vremenima. Svaki put je dobro došla pomoć. Svaka pomoć je dobrodošla, tako i ova. Faktički, za dvije godine sun am obezbijedili doprinose i poreze, tako da ja svakako radnike moram prijaviti, a ovo mi daje podsticaj da još više zapošljavam ljude id a se razvijamo. – dodao je Zlatan Tatić, vlasnik štamparije “Grafix”.

Ugovore je dobilo 109 aplikanata koji su ispunili uslove koji su prethodno određeni javnim pozivom. Od tog broja, 69 je poslodavaca koji će zaposliti 114 novih radnika, te 40 fizičkih lica, ističu iz Gradske uprave.

– Radi se o podršci iz budžeta grada sredstvima koja smo izdvojili u iznosi od 800.000 KM za nova zapošljavanja, od čega je 598 hiljada pratkično otišlo za nova zapošljavanja u oblasti privrede, za nastavak trgovine i neke druge djelatnosti. 200 hiljada smo usmjerili na projekte samozapošljavanja. Realizacijom ovog projekta dobićemo nova 154 radna mjesta u Banjaluci – istakao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Grad je u 2013. godini finansirao zapošljavanje 61 novog radnika, dok je u 2014. godini finansirao zapošljavanje 96 radnika. Protekle godine bilo ih je 133, a ove godine finasiraju zapošljavanje 154 nova radnika.

– Nama je zadovoljstvo da mogu da kažem da mi iz godine u godinu imamo više zahtjeva naših privatnika i preduzetnika za ove subvencije koje mi odobravamo već četvrt godinu. To je znak da ovaj projekat dobar i uspješan i da trebamo razmišljati u narednom periodu da omogućimo i veća sredstva iz budžeta grada za podršku ovom projektu. Mi dajemo veće subvencije nego što daje Vlada preko zavoda za zapošljavanje i mi obavezujemo naše privrednike da minimum dvije godine trebaju da drže zaposlenog radnika – dodao je Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu.

Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA